Laavasämpylät


Tulivuorista kiinnostunut poikani pyysi leipomaan laavasämpylöitä. Laavasämpylöitä? Siinäpä haaste! Miltä laavasämpylä näyttää? No, tietysti laavalta. 

Oikeaan lopputulokseen päästäkseni käytin viittä kikkaa. Ensiksi, tein hieman tavallista löysemmän taikinan, jotta se kohotessaan ja paistuessaan ei pysyisi täysin kuosissaan. Toiseksi, taikinan vaivausaika oli lyhyt. Siihen ei tarvitse muodostua vahvaa sitkoa, koska taikinan toivotaan repeilevän uunissa. Samasta syystä en myöskään kohottanut leipomiani sämpylöitä täyttä aikaa. Tällä kertaa pieni hätäisyys on vain hyvästä. Neljäs salaisuus on rahkataikina, jossa sämpylän sisus jää vaaleaksi. Värivaikutelmaa tehosti kipakka uunin lämpö, jolla sämpylöihin saatiin repeilevien, vaaleiden kohtien kaveriksi tummaa pintaa. Mielestäni lopputulos oli varsin onnistunut.

Ohjeella voi leipoa myös tavallisia sämpylöitä lisäämällä vehnäjauhoja, vaivaamalla taikinaa 10 minuuttia, kohottamalla valmiit sämpylät kunnolla ja laskemalla uunin lämpötilan 200-asteeseen.

12 kpl

1 prk (250 g) maitorahkaa
2 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
0,5 dl hunajaa
1 rkl kuminaa
0,5 dl sulatettua voita tai öljyä
2 dl papujauhoja
7 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen rahka-maitoseokseen. Lisää kuminat ja sulatettu voi tai öljy. Alusta joukkoon ensin papujauhot ja sen jälkeen vehnäjauhot. Vaivaa reippaasti reilut viisi minuuttia. 

Peitä liinalla ja kohota. 

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja vaivaa sitä rivakasti. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 12 osaan. Rullaa palat tangoiksi, jotka kiepautat solmuiksi ja nosta ne leivinpaperilla suojatulle pellille. Sämpylät mahtuvat yhdelle isolle pellille, sillä niiden tarttuminen toisiinsa ei haittaa. Se vain korostaa laavamaista vaikutelmaa.

Peitä liinalla ja kohota. 

Kuumenna uuni 225 asteeseen ja paista sämpylöitä n. 20 minuuttia. 

Nosta sämpylät ritilälle ja jäähdytä.


Samankaltaisia

0 kommenttia