Ruisleipien top 3

Leonardo da Vinkki - 1/20/2017

Ruisherkku

Nyt kun ruisleipä on valittu suomen kansallisruoaksi on hyvä hetki julkaista englanninkielisen leipäblogini kolme suosituinta ruisleipää. Ykkössijaa pitää Ruisherkku, jonka reseptin kehitin Fazerin Real Ruis -leivän innoittamana. 

Ruisherkku

Taikina on puuromaisen tahmeaa ja sisältää paljon siemeniä, joten valmiit leivät ovat rakenteeltaan tiiviitä ja jäävät matalaksi. Se kuuluu asiaan.

Mallasuutteen löydät kotikaljapakkauksesta kaupan juomahyllystä.

2 leipää

1. päivä

1 dl hapanjuurta
3 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl ruisjauhoja

Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä hapantumaan lämpimään paikkaan (22–24°C) seuraavaan päivään.

2. päivä

2,5 dl kokonaisia spelttijyviä
vettä
2 dl kädenlämpöistä vettä
0,5 dl hunajaa
2 tl suolaa
1 tl pikakahvia
1 pss (35 g) mallasuutetta
2 dl vehnäjauhoja
5 dl ruisjauhoja
1 dl pellavansiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä
4 dl ruisjauhoja

Mittaa spelttijyvät kattilaan. Peitä jyvät vedellä. Kiehauta ja keitä sen jälkeen hiljalleen 15 minuuttia. Siivilöi ja jäähdytä haaleaksi.

Sekoita edellisenä päivänä tehtyyn raskiin 2 dl haaleaa vettä, hunaja, suola, pikakahvi ja mallasuute. Kun aineet ovat liuenneet seokseen, lisää joukkoon kokonaiset spelttijyvät ja vehnäjauhot. Sekoita reippain ottein lastalla 5 minuuttia. Lisää ruisjauhot ja sekoita tahmeaa taikinaa vielä toiset 5 minuuttia.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Tämä vie huoneenlämmössä 3–5 tuntia.
 

Kaada taikina kahteen, voideltuun leipävuokaan. Tasoita pinta, peitä liinalla ja kohota kunnes leipien pinta on selvästi noussut. Tämä vie noin puolitoista tuntia.

Paista leipiä 175 asteessa 1,5 tuntia. 

Ota leivät uunista, mutta jätä ne vielä 10 minuutiksi vuokiin. Kumoa leivät vuoista ja nosta ne ritilälle jäähtymään. Anna leipien tasaantua seuraavaan päivään ennen kuin leikkaat niistä siivuja.

Ruisherkku säilyy hyvin tuoreena ja leivät voi myös pakastaa rakenteen tai maun kärsimättä.

Herkkusuun ruisvuoka

Herkkusuun ruisvuoka

 1. päivä 

2 dl juurta 
4 dl kädenlämpöistä vettä 
4 dl luomuruisjauhoja 

Sekoita juuri, vesi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä tekeytymään 24 tunniksi lämpimään (n. 24°C) paikkaan. 

2. päivä 

edellisenä päivänä tehty raski 
2,5 tl suolaa 
3 dl kädenlämpöistä vettä 
10 g hiivaa 
1 dl tummaa siirappia 
3 dl siemensekoitusta* 
5 dl ruisjauhoja 
4 dl vehnäjauhoja 
2 dl sihtiruisjauhoja 

*Siemensekoitusta voi vaihdella, mutta siinä saisi mielellään olla siemenien lisäksi pähkinöitä ja kuivattuja marjoja, hedelmiä tai kasviksia. Itse käytin tällä kertaa auringonkukan-, kurpitsan- ja pinjansiemeniä, saksanpähkinöitä, rusinoita ja kuivattua tomaattia. 

Sekoita illalla tehtyyn raskiin suola, vesi, hiiva, siirappi, siemensekoitus ja ruisjauhot. Lisää joukkoon vehnä- ja sihtiruisjauhot ja jatka vaivaamista vielä noin 5 minuuttia. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan kahdeksi tunniksi. 

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, jaa se kahtia ja muotoile paloista kaksi vuokaan sopivaa leipää. Pane leivät vuokiin, peitä liinalla ja kohota 1,5 tuntia. 

Paista 250 asteen lämmössä 10 minuuttia. Alenna lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 50 minuuttia. 

Jäähdytä liinan alla ja anna tekeytyä seuraavaan päivään.


Hiivaton ruisvuokaleipä

Hiivaton ruisvuokaleipä 


Tämä vahvasti rukiille maistuva leipä säilytetään jääkaapissa, jossa se säilyy pitkään, joten se on mitä mainioin leivottava myös yhden hengen taloudessa. 

1 leipä 

1. päivä 

1 dl hapanjuurta 
3 dl kädenlämpöistä vettä 
3 dl ruisjauhoja 

Sekoita hapanjuuri, vesi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä raski tekeytymään yön yli huoneenlämpöön. 

2. päivä 

edellisenä päivänä tehty raski 
1 rkl kuminaa 
1 rkl pomeranssinkuorta 
1 dl pellavansiemeniä 
1,75 tl suolaa 
1 dl isoja kaurahiutaleita 
4 dl ruisjauhoja 

Lisää illalla tehtyyn raskiin kumina, pomeranssinkuori, pellavansiemenet, suola ja kaurahiutaleet. Anna turvota 10 minuuttia. Sekoita joukkoon ruisjauhot. 

Kaada kostea taikina voideltuun vuokaan. 

Paista 200 asteen lämmössä n. 40 minuuttia. Ota leipä pois vuoasta ja paista vielä 5 minuuttia. 

Jäähdytä ja anna tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Säilytä jääkaapissa.

samankaltaisia

0 kommenttia