PitsikassiTaitavasti virkatut vanhat pitsiliinat ovat kaunista käsityötä, joiden parissa tekijä on uurastanut useita tunteja. On sääli jättää ne kaapin perukoille pölyä keräämään vain sen tähden, etteivät ne ehkä sovi nykyiseen sisustukseen. Isotädin taidonnäytteet ja kirpputoreilta löydetyt aarteet ansaitsevat paikan arjen ilona.

Kun kassi kaunistuu pitsiliinalla, sen koko kannattaa mitoittaa liinan mukaan, sillä juuri tietyn kokoista käsityötä voi olla vaikea löytää. Kassin mittojen ja muodon muuttuessa malli on kuitenkin syytä pitää kohtuullisen yksinkertaisena. Huomion keskipisteenä saa olla sievä pitsi ilman sen kummempia krumeluureja. 

Tarvikkeet

Kassin mitat: korkeus 46 cm ja leveys 41 cm.

1 iso, 31 x 81 cm kokoinen pitsiliina. 
1 pieni pitsiliina tai muutama erillinen pitsin pala. 
Harmaanruskeaa, paksuhkoa villakangasta 65 cm, lev. 120 cm. 
Harmaanruskeaa puuvillakangasta 75 x 44 cm kappale.

Hyvä villakangas on hintavaa, mutta onnekas löytää kirpputorilta lähes ilmaiseksi malliltaan vanhentuneita ja siksi vaatteena arvottomia villahameita, joiden materiaalin laatu usein mennen tullen päihittää nykyiset kankaat. 

Teko-ohje


Leikkaaminen

Leikkaa harmaanruskeasta villakankaasta yksi 115 x 44 cm pala ja kantohihnoja varten kaksi 95 x 10 cm nauhaa.

Puuvillaisesta vuorikankaasta leikataan yksi 75 x 44 cm kappale. 

Kaikki yllä mainitut mitat sisältävät 1,5 cm saumavarat.

Iso pitsiliina käytetään sellaisenaan. Sitä ei leikellä. Pienestä liinasta leikataan muutama 3,5 cm leveään olkahihnaan sopiva kuvio.

Ompelu

Huolittele villakankaasta leikattujen osien reunat siksakilla.

Aseta iso liina keskelle kassin päälliskankaan oikeaa puolta. Kiinnitä pitsi huomaamattomilla pistoilla alla olevaan kankaaseen.

Käännä kangas kaksinkerroin, kankaan oikeat puolet vastakkain. Ompele kassin sivusaumat. Silitä saumat auki.

Taita vuorikangas kankaan oikeat puolet vastakkain. Ompele sivusaumat. Silitä saumat auki.

Aseta kankaan nurjat puolet vastakkain ja taita kantohihna 5 cm leväksi nauhaksi. Silitä. Käännä saumavarat sisään. Tikkaa hihnan molemmat sivut läheltä kankaan reunaa ja lisää vielä kolmas ommel keskelle. Silitä. Tee samoin toinen kantohihna.

Taita villakangas kassin yläosasta 11,5 cm kassin sisään. Silitä taite. 

Tässä kassissa olkahihnat ovat 10 cm päässä sivusaumasta, mutta mittaa ei ole syytä orjallisesti noudattaa. Valitse kantohihnojen paikka pitsin kuvion mukaan ja nuppineulaa ne kiinni kankaaseen. Kassin sisään jää 11,5 cm nauhasta. 

Ompele kassin reunaan kaksi ommelta, 0,5 cm ja 5 cm päästä taitteesta. Peruuta aina kantohihnojen kohdalla ja vahvista sauma. (Jos haluat, voit viimeksi ommeltavalla, pitsin yläreunaan tulevalla ompeleella kiinnittää myös vuoren paikoilleen. Lyhennä silloin päälliskankaan taitetta 5 cm ja leikkaa vuoresta vastaavasti 5 cm pidempi, eli 85 x 44 cm pala.) 

Aseta kassit sisäkkäin, kankaiden nurjat puolet vastakkain. Työnnä vuorikangas, kantohihnojen päät ja villakankaan saumavarat päälliskankaan alle. Kiinnitä vuori käsin piilopistoilla paikoilleen.

Viimeistele kassi ompelemalla olkahihnaan muutama pieni pitsi.

Samankaltaisia

0 kommenttia