70-luvun mekosta olkalaukuksi


Tämän olkalaukun suunnittelin ystävälleni, joka kaipasi A5-kokoista kassia. Sen voi ottaa mukaan esimerkiksi koulun vanhempainiltoihin, jolloin kotoa lähtiessä ei mukaan tarvitse ottaa juuri mitään, mutta siihen mahtuu siististi kaksin kerroin taitettuna A4-kokoinen paperi, jos vanhemmille jaetaan kotiin viemiseksi tiedote. Kassiin sujahtaa kätevästi myös sunnuntaikävelyn varrella olleen asuntoesittelyn esite tai paikallisen puutarhayhdistyksen kevätkokouspaperit. 

Raidallinen kangas on 70-luvun mekosta, jossa ajan tapaan oli runsaasti taskuja. Ne kannattaa aina hyödyntää. Tässä ohjeessa vaatteen rintataskusta on olkalaukun sisään tehty kännykkätasku. Kukkakangas on samalta vuosikymmeneltä. Sen joka suuntaan villisti rönsyilevät kukat täydentävät hauskasti hillittyä raitakangasta. 

Tarvikkeet

Kassin mitat: Korkeus 31 cm, leveys 19 cm.

Raidallinen, pitkähihainen puuvillamekko tai -paitapusero. 
24 x 40 cm pala kukallista puuvillakangasta. 
Nappi, Ø n. 2 cm. 

Teko-ohje

Leikkaaminen 

Ratko mekon rintatasku irti ja ota se talteen. Leikkaa sen jälkeen hihasta 6 cm leveitä kaitaleita niin monta, että nauhoista tulee yhteen ommeltuina kassiin 140 – 150 cm pitkä olkahihna. Selkäkappaleesta leikataan 33 x 40 cm kappale vuoreksi ja 11 x 40 cm pala olkalaukun yläosaan.

Kukallisesta kankaasta tarvitset 24 x 40 cm palan.

Kaikki yllä mainitut mitat sisältävät 1 cm saumavarat.

Ompelu

Aseta kukallisen kankaan oikeat puolet vastakkain ja taita se 24 x 20 cm kappaleeksi. Ompele sivusauma ja kassin pohja yhteen. Silitä saumat auki. Käännä näin syntynyt pussi oikeinpäin.

Ota esiin raidallisesta kankaasta leikattu 11 x 40 cm pala, aseta kankaan oikeat puolet vastakkain ja taita se 11 x 20 cm kappaleeksi. Ompele lyhyt sivu. Silitä sauma auki.

Aseta äsken raidallisesta kankaasta ompelemasi rengas kukkakankaasta tehdyn pussin suulle, kankaiden oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä nuppineuloilla. Ompele. Käännä raidallinen osa ylös. Silitä saumavarat kukkakankaan puolelle. Tikkaa sauma saumavarojen puolelta, 0,3 cm etäisyydeltä saumasta.

Taita raidallisesta kankaasta leikattu 33 x 40 cm kappale kankaan nurjat puolet vastakkain pöydälle. Aseta mekosta ratkottu tasku 10 cm päähän kankaan yläreunasta, toisen reunan 1 cm:n saumavara huomioiden, keskelle kangaspalaa. Kiinnitä tasku nuppineuloilla päällimmäiseen kankaaseen. Avaa taite ja ompele tasku paikalleen. Käännä vuori kankaan oikeat puolet vastakkain. Ompele sivusauma ja pohja. Silitä saumat auki.

Ompele yhteen kaikki raidallisesta kankaasta leikatut, 6 cm leveät palat. Taita kaitale kankaan nurja puoli vastakkain 3 cm leveäksi nauhaksi. Silitä taite. Käännä saumavarat nauhan sisään. Kiinnitä sauma nuppineuloilla. Tikkaa olkahihnan molemmat sivut läheltä kankaan reunaa. Kiinnitä kantohihna nuppineuloilla kassiin ja etsi sille sopiva pituus. Irrota hihna ja leikkaa ylimääräinen osa pois, jos sitä jää. 

Työnnä vuori päällisen sisään, kankaiden nurjat puolet vastakkain. Taita saumavarat nurjalle ja nuppineulaa vuori ja päällinen kassin suussa yhteen. Olkahihnat kiinnittyvät samalla kassin sivuissa kankaiden väliin. Ompele. Silitä.

Merkitse napinläven paikka 4 cm päähän kassin yläreunasta. Ompele napinläpi. Kiinnitä nappi.


Samankaltaisia

0 kommenttia