Tiiliskivi


Leipäreseptejä kehitellessä aina silloin tällöin uunista tulee helmi, jossa kaikki - ihan kaikki - on täydellistä. Tiiliskivi on yksi näistä tähtihetkistä, joka muistutti miksi omien leipäreseptien kehittely on niin kiehtovaa. Lopputuloksesta ei koskaan voi olla täysin varma ennen kuin leipää maistaa ja toisinaan tuotos ylittää kaikki odotukset. 

Tunnustan, maukkaan leivän äärellä olen monta kertaa liikuttunut lähes kyyneliin.

Eikö sinulla ole hapanjuurta? Se on helppo tehdä. Ohje löytyy täältä.

2 leipää

1. päivä

5 dl vettä
5 dl ruisjauhoja
2 dl hapanjuurta
1 rkl hunajaa

Sekoita ainekset yhteen, peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön kunnes seos kuplii. Tämä voi laiskalla juurella viedä jopa kaksi päivää, mutta yleensä raski on leivontavalmis seuraavana päivänä.

2 dl kokonaisia vehnänjyviä
vettä

Liota vehnänjyviä yön yli huoneenlämmössä. Jos juuritaikina ei seuraavana päivänä vielä kupli reippaasti, siivilöi jyvät ja laita ne kannelliseen purkkiin jääkaappiin odottamaan leipomista.


2. tai 3. päivä

aiemmin tehty juuritaikina
liotetut vehnänjyvät huoneenlämpöisenä
5 dl haaleaa piimää
1 rkl suolaa
2 dl auringonkukansiemeniä
3 rkl hunajaa
2 dl grahamjauhoja
14 dl ruisjauhoja

Sekoita juuritaikinaan liotetut vehnänjyvät, piimä, suola, auringonkukansiemenet, hunaja ja grahamjauhot. Alusta lopuksi joukkoon ruisjauhot ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia.

Peitä taikinakulho liinalla ja jätä taikina huoneenlämpöön kahdeksi tunniksi. Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Kohota.

Paista leipää 175-asteisessa uunissa 2 tuntia. Kumoa leivät vuoista ja paista vielä 10 minuuttia.

Jäähdytä leivät ritilällä. Kun leivät ovat jäähtyneet, sujauta ne muovipusseihin ja pane jääkaappiin. Leikkaa leivästä ohuita siivuja vasta seuraavana päivänä. Syömisellä ei ole kiire, sillä tämä leipä säilyy pitkään hyvänä. Pieni säilytys vain parantaa makua.

Parhaimmillaan voin kanssa.
Samankaltaisia

0 kommenttia