Jauhopeukalon leipä

Leonardo da Vinkki - 11/23/2017


Tämä mukavasti sitkeä ja maukas leipä on tällä hetkellä perheeni suosikkilistan ykkönen. Onnistumisen salaisuus on löysä taikina ja pitkä vaivausaika. Ole siis tarkkana jauhojen kanssa! Mieluummin liian vähän kuin liikaa. 

2 leipää

6 dl vettä
1 pss (7 g) kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
n. 14 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä kunnes se kuohahtaa, eli noin 15 minuuttia. Lisää suola.  Sekoita joukkoon 6 dl jauhoista. Vaivaa reippaasti 5 minuuttia. Lisää vähitellen jauhoja toiset 6 dl ja jatka vaivausta rauhalliseen tahtiin vielä 5 minuuttia. Alusta tämän jälkeen joukkoon varovasti jauhoja. Lopeta heti, kun näyttää siltä, että taikina on juuri ja juuri käsiteltävää. Samalla vaivaat taikinaa vielä 5 minuuttia.

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä puolisen tuntia. Painele taikina alas. Kohota toinen kerta.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä kaksi leipää. Nosta leivät kahteen voideltuun leipävuokaan, peitä ne liinalla ja kohota huoneenlämmössä.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

samankaltaisia

2 kommenttia

  1. Nyt näyttää kyllä hyvälle tämä leipä :)

    VastaaPoista
  2. Täällä piti jo tämän leivän leivontaa rajoittaa, kun lapsen ruoka meni pelkäksi leivän syömiseksi. Ruoka-ajan koittaessa masu oli täynnä salaa naposteltua leipää.

    VastaaPoista