Tiivis Jyväjemmarin leipä on helppo valmistaa, sillä ainekset vain sekoitetaan yhteen. Leipää ei tarvitse vaivata.
1 iso leipä
1. päivä
6 dl kiehuvaa vettä
3 dl kauranjyviä
3 dl hapanjuurta
Kaada kiehuva vesi kokonaisten kauranjyvien päälle. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hapanjuuri. Peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön (22–24°C) yön yli.
2. päivä
edellisenä päivänä tehty hapanjuuriseos
3 dl vehnärouhetta
2 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
Sekoita kaikki aineet kulhossa. Kaada seos 2 litran vuokaan. Kohota. (Aika vaihtelee olosuhteiden mukaan, mutta leivän kohoaminen kestää aina useamman tunnin.)
Kuumenna uuni 180-asteeseen ja paista leipää noin tunti ja 45 minuuttia.
Kumoa leipä vuoasta ja jäähdytä ritilällä. Paketoi jäähtynyt leipä muovipussiin ja anna tekeytyä seuraavaan päivään. Leikkaa ohuita viipaleita ja nauti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti