Kuminaleipä


Tätä leipää meillä leivotaan kaikkein useimmin. Kuminaleipä on oma suosikkini, johon en koskaan kyllästy. Se on ollut myös muiden mieleen. Kuminaleivän resepti oli suosituin leipäohjeeni aiemmassa Leivinlaudalla-blogissani. Täytyyhän se näillä suosituksilla tuoda myös tähän blogiin!

Mausteena on aina leivässä mukavalta maistuvaa kuminaa. Lisäksi tämä ihana leipä antaa lähes kaiken tekijälleen anteeksi. Lopputulos on hyvä vaikka hiivaa tai jauhoja olisi vähemmän, jotain ainesta lipsahtaa joukkoon runsaammin tai taikina unohtuu tekijältään useiksi tunneiksi kulhoon kohoamaan.

Lopputuloksen kannalta vain kahdella asialla on merkitystä. Käytä nimenomaan hiivaleipävehnäjauhoja, sillä ainoastaan niillä leipään tulee tavoiteltu tiivis ja sitkeä rakenne. Toiseksi, tee mieluummin yksi valtaisa kuin kaksi pienempää leipää, koska leivän koko vaikuttaa merkittävästi sen makuun. 

1 suuri leipä

5 dl kylmää vettä
1/3 pkt (n. 17 g) hiivaa
0,75 tl suolaa
1 rkl kuminansiemeniä
3 dl hienoja täysjyväruisjauhoja (sihtiruisjauhoja)
n. 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Liuota hiiva, suola ja kuminansiemenet kylmään veteen. Sekoita joukkoon ruisjauhot. Vaivaa joukkoon vähitellen hiivaleipävehnäjauhoja kunnes taikina ei enää tartu käsiin. 

Kohota leivinliinan alla, huoneenlämmössä, 2 tuntia. Jos on kiireitä, taikinan voi huoletta jättää nousemaan pidemmäksikin aikaa. Leivän rakenne voi hieman muuttua, mutta mitään katastrofia ei ole näköpiirissä.

Leivo taikinasta jauhotetulla leivinlaudalla yksi suuri leipä ja pane se leivinpaperin päälle pellille kohoamaan vielä tunniksi. Jos olet jättänyt taikinan todella löysäksi, kääntele taikinaa muutaman kerran jauhojen ja lastan avulla ja kaada taikina uunipellille, jossa voit jauhotetuin käsin vielä muotoilla sitä. 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Paista 15 minuuttia. Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20–30 minuuttia.

Leipä on valmis, kun pohjaa koputtaessa kuuluu kumea ääni.

Samankaltaisia

0 kommenttia