Heijastin on halpa henkivakuutus

Leonardo da Vinkki - 1/17/2018Heijastin on hieno suomalainen keksintö 1950-luvulta. Halvan henkivakuutuksen keksi varsinaissuomalainen maanviljelijä Arvi Lehti Perttelistä. 

Käsittämätöntä, että 70 vuotta myöhemmin heijastinta käytetään yhä lähinnä Pohjoismaissa. Jopa suomalaisista heijastimen kiinnittää vaatteisiinsa alle puolet, vaikka tieliikennelain mukaan sen käyttö on pakollista. Virossakin jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan käytettävä heijastinta ja siellä voi saada sakot, mikäli ei tätä velvoitetta noudata. Itä-Berliinin tunnettua Ampelmann-hahmoa saa myös heijastimena. Heijastimen varovainen maailmanvalloitus on siis alkanut, mutta vuonna 2018 useimmissa maailman maissa heijastimesta ei ole kuultukaan, vaikka pimeyttä riittää iltaisin vuoden ympäri.

Heijastinta kannattaisi kyllä käyttää. Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet tapahtuu pimeällä tai hämärässä ja asiantuntijat arvoivat, että heijastin pelastaisi tästä joukosta joka neljännen. Jos kuljet pimeällä tiellä ilman heijastinta, lähivaloilla ajava autoilija havaitsee sinut noin 40 metrin etäisyydeltä. Jos sinulla on heijastin, näyt jo 150 metrin päästä. Kaukovaloilla ajava huomaa heijastimesi jopa 300 metrin matkalta. 

Heijastimia olisi hyvä olla useampi, joten aina voi tehdä yhden lisää. Tähän heijastimeen sain idean ruokakaupan kassajonossa, missä edellä jonottavalla rouvalla oli vastaavan tapainen heijastin.

Tarvikkeet 

heijastinkangasta
reikäkuvioitu huopatabletti
terävät sakset
askarteluliimaa
pitävää pikaliimaa, jota on helppo annostella tarkasti
helmiä
koruvaijeria
litistettävä korulukko (ø 2 mm)
2 pientä metallirengasta (ø n. 4 mm)
1 keskikokoinen metallirengas ("avaimenperärengas")
hakalukko


Teko-ohje 

Leikkaa tabletista irti kaksi samanlaista kukkakuvioita. Mitä suurempi reikäpinta, sen parempi. Levitä kukan taustapuolelle liimaa. Painele heijastinkangas kiinni kukkaan, kankaan heijastava puoli liimapintaan päin. Leikkaa terävillä saksilla ylimääräinen kangas pois kukan ulkoreunoilta. Tee toinen kukka samalla tavalla.

Leikkaa koruvaijerista haluamasi pituinen pätkä heijastimen ripustusnaruksi. Kuvan heijastimessa se on melko pitkä. Mitta voi olla lyhyempi. 

Käännä vaijeri toisesta päästä kaksin kerroin Käsissäsi pitäisi olla reilunkokoinen, mutta huopakukan sisään mahtuva lenkki. Pujota vaijeriin korulukko (pienen pieni metallirulla, joita saa ostaa askarteluliikkeistä.) Aseta lukko lenkin alkukohtaan, jossa vaijeri on ollut kaksin kerroin vasta noin 1 cm matkalta. Litistä rulla paikalleen. 

Sivele kukkiin kiinnitettyjen heijastinkankaiden nurjalle puolelle reilusti liimaa. Aseta äsken tehty lenkki liimapinnalle, korulukko kiinni huovassa ja paina kukat yhteen. Nosta kukan päälle paino ja anna liiman kuivua. 

Pujota korulukon jälkeen hapsottavat vaijerin päät ensimmäisen helmen sisään. Sulje helmen reikä pisaralla pikaliimaa. Jatka helmien pujottelua kunnes lähes koko vaijeri on täynnä. 

Yhdistä kaksi pientä metallirengasta ketjuksi. Pujota helmivaijeri toisen niistä läpi. Käännä vaijerin pää kaksin kerroin ja työnnä se takaisin viimeisen helmen sisään. Sulje helmen reikä pikaliimalla. 

Pujota toiseen pieneen metallirenkaaseen avaimenperistä tuttu, keskikokoinen ripustusrengas ja siihen hakalukko.


samankaltaisia

0 kommenttia