Talvipipo

Leonardo da Vinkki - 1/03/2018
Kivassa punaisessa pipossa on hölmö mainos, minkä vuoksi se on jäänyt käyttämättä. Mutta, helppohan se on tuunailla sopivaksi! 

Näissä aatoksissa eteisen naulakosta silmiini osuu päiväkoti-ikäisen poikani tummansininen ulkoilutakki, jossa on kaulus keltaista fleece-kangasta, ja täsmälleen piponpunaisia yksityiskohtia. Tutkin takkia tarkemmin. Heijastavat alueet ja vetoketjut ovat harmaita. Hihamerkeissä on keltaista, punaista ja mustaa. Tuunauksen värisuora on valmis. Paljon punaista ja keltaista, mausteena ripaus mustaa ja ehkä harmaata. Katsotaan nyt mitä kangasvarastosta löytyy.

Kauluksen keltaista fleece-kangasta löytyy heti. Olen juuri tehnyt fleece-puserosta talvihatun ja siitä projektista on jäänyt pieniä kangaspaloja. Ne tulevat käyttöön nyt. Sopivaa punaista löytyi nauhanpätkästä, joka on ylijäämää toisen ulkoilutakin ompelusta. Pala mustaa trikoota ei ole ongelma. Sitä on runsaasti. Todellinen löytö on mustavalkoinen, paksu trikoopala, jonka valkoiset kirjaimet muistuttavat hihamerkkien valkoisia kirjaimia. Lisäksi, kauempaa katsottuna kangas näyttää harmaalta, mikä sopii saumattomasti yhteen takin harmaiden kanssa.

Valitsin kankaiden joukkoon myös fleece-kangasta, mutta yhtä hyvin voit valita pelkkiä trikoita. Trikoiden kaltaisilla joustavilla kankailla pipo on helpompi tuunata, koska ne venyvät samalla tavalla kuin pohjana oleva pipo, kun se vedetään päähän.

Kankaat on valittu. Nyt pitää suunnitella malli. Pipo on aika lyhyt, ylettyy juuri ja juuri korville. Leikeissä se lipsahtaa helposti kallelleen ja jättää korvan paljaaksi. Leikkaan korvien kohdalle fleecestä kaksinkertaiset läpät. Hetken harkitsen leikkaavani tuulenpitävästä kankaasta niiden väliin kolmannen kerroksen, mutta luovun ajatuksesta. Asetan palat kankaan nurjat puolet vastakkain ja kiinnitän niiden väliin nuppineulalla pätkän punaista nauhaa kaaren keskikohtaan. Somin nauhojen päihin purkautumisen estävät solmut. Aloitan 2 cm kaaren päästä, ompelen kaarevan sauman kapealla siksakilla ja lopetan taas 2 cm ennen kaaren päätä. Suoraa saumaa ei ommella. Kiinnitän korvakkeet suoralta reunalta pipoon nuppineuloilla, toinen kangas pipon ulko- toinen sisäpuolella. Siksakkaan palat paikalleen. Lopulta viimeistelen palat takista jo löytyvillä "harakanvarvaspistoilla". Ja se vasta olikin vaikeaa, kun koulussa on ensimmäisestä luokasta lähtien harjoiteltu siistejä pistoja! (Koulun käsityötunneilla väännetyt vohvelikangas lappuset ja väärin menneiden pistojen loputtomat korjaukset ovat iäksi piirtyneet mieleeni.) Onneksi lankakorista löytyi kerän loppu juuri oikeanväristä punaista villalankaa. Sillä on ilo pistellä koristeita.

Seuraavaksi on mustavalkoisen trikoon vuoro. Leikkaan siitä hieman pipon ympärysmittaa pidemmän suikaleen. Mitta ei ole niin tarkka. Lopusta voi palaa pipoon ommellessa pätkäistä liiat pois. Taitan reunan ja siksakkaan suikaleen valkoisella langalla pipoon pipoa samalla kevyesti venyttäen. Kun olen muutaman sentin päässä kaitaleen lopusta, käännän sen kaksikerroin ja jatka kankaan päässä vaakasuoraa ommelta pystysuoraan ylös, jotta saan kaitaleen yhdistävän sauman kiinni. 

Fleece-kangasta oli enää todella vähän jäljellä. Jouduin tekemään kaitaleen kahdesta palasta, mutta sainpas vaan siitäkin vielä raidan pipoon! Taitan palan reunan ja ompelen sen ensimmäisen suikaleen päälle siten, että mustavalkoisen trikoon reuna jää kankaan alle piiloon. Fleece ei veny, minkä vuoksi pipoa on venytettävä äskeistä enemmän. Liikaa ei kuitenkaan pidä kiskoa. Silloin pipo alkaa pussittamaan. Suoran päässä taite, saumaa ylös ja taitetun yläreunan siksakkaus.  

Kolmannen, kapean mustan raidan ompelen pipoon samoin kuin edelliset kaitaleet. Ommel siksakkia ja reunat käännetään sisään, kaitaleen alle piiloon. Kangas on tarkoituksella muita ohuempi. Ohut trikoo asettuu helposti muotoonsa pipon yläosassa, jossa ei alareunan tapaan ole pään tukea.

Pipo on nyt valmis. Se sopi niin mukavasti takin pariksi, että innostuin vielä ompelemaan trikoosta punaisen tuubin kaulaan, mutta se on sitten jo toinen juttu. 

Kierrätysmateriaalit

1 tuunausta kaipaava pipo
kierrätyskangaspaloja, trikoota ja fleece-kangasta
pätkä takkinauhaa
kerän loppu villalankaa

samankaltaisia

0 kommenttia