Mielettömän herkulliset voisämpylät

Leonardo da Vinkki - 1/18/2018


"Sä järjen veit, ja minusta orjan teit..." 

Pehmeiden voisämpylöiden salaisuus on voissa, jota on sekä taikinassa, että sulatettuna sämpylöiden pinnalla. Lopputulos muistuttaa pullaa. Nämä makupalat eivät välttämättä kaipaa edes voita päälleen, kun niillä herkutellaan. 

No, kun tuli mainittua, taidanpa käydä ottamassa vielä yhden... Näitä on todella, todella, TODELLA vaikea vastustaa.

12 sämpylää

4 dl vettä
1 pss (7 g) kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
25 g pehmeää voita
n. 9 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
sulaa voita

Liuota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä kunnes se kuohahtaa. Se vie noin 10 minuuttia. Lisää suola. Sekoita joukkoon 8 dl jauhoista. Vaivaa muutama minuutti. Lisää voi ja tarpeen mukaan vähitellen jauhoja jatkaen samalla vaivausta rauhalliseen tahtiin. Lopeta, kun taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä puolisen tuntia. 

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä 12 sämpylää. Nosta leivät voideltuun n. 22 x 30 cm vuokaan. Peitä ne liinalla ja kohota huoneenlämmössä.

Voitele sämpylät sulatetulla voilla. Sumuta uuniin vettä sumutinpullolla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Jätä ihmeessä myös kuva leipomuksestasi 
(alarivi toimii linkkinä ryhmään)



samankaltaisia

45 kommenttia

  1. Anonyymi2/02/2018

    Nämä oli TODELLA hyviä. Lapsetkin söi suurella innolla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ohje on yksi ehdoton huippuhetkeni uusien leipäreseptien kehittelyssä, vaikka leivontaa olen harrastanut kymmeniä vuosia. Mukava harrastus, siinä voi aina välillä yllättää itsensä.

      Poista
    2. Anonyymi2/03/2018

      Kaikki meni. Nyt tulossa uusi satsi... :D

      Poista
    3. No, onneksi leipoa voi vaikka joka päivä! :-D

      Poista
    4. Oli kyllä maistuvia, huomenna taas teen. Kiitos reseptistä

      Poista
  2. Anonyymi3/02/2018

    Kiitos tosi hyvästä reseptistä! Näitä on tullut tehtyä jo useamman kerran, aina yhtä suuri hitti meidän talossa :) Seuraavaksi olisikin jännä kokeilla korvata hiiva vehnäjuurella ja katsoa millaisia sitten tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hapanjuurella leipominen on aina hyvä ajatus. Joko olet kokeillut blogin hapanjuurireseptejä?
      Nämä ruisleivät esimerkiksi ovat todella herkullisia: http://leonardodavinkki.blogspot.fi/2017/01/ruisleipien-top-3.html
      Ohjeet voi tehdä myös vehnäjuureen.

      Poista
    2. Anonyymi3/02/2018

      Täytyy kyllä joskus kokeilla myös noita ohjeita :)

      Poista
  3. Anonyymi4/23/2018

    Näyttääpä herkulta! Mutta mitä tämä vesi-hiiva-sokeri seoksen kuohauttaminen tarkoittaa, kauanko siihen suunnilleen menee?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiiva ja sokeri sekoitetaan kädenlämpöiseen veteen ja jätetään huoneenlämpöön. Noin 10 minuutin kuluttua seos ikään kuin kuohuu, kun hiiva on aktivoitunut. Seos on valmis käyttöön. Kauppaan ei siis kannata tässä vaiheessa lähteä! :-)

      Poista
  4. Anonyymi5/09/2018

    Onko veden suihkuttelu välttämätön juttu? En nyt löydä mistään suihkepulloa...
    H-K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa näitä leipoa ilman suihkutteluakin. Harvoin mikään ruokaleivän leivonnassa on aivan välttämätöntä. Mukavia leivontahetkiä!

      Poista
  5. Anonyymi5/14/2018

    Lisäätkö kuivahiivan kädenlämpöiseen veteen? Mietityttää, kun on itse tottunut hiivan sekoittamaan aina jauhoihin ja hiivapussin kyljessä on herätyslämpö 42 astetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieluiten kohotan leivän palahiivalla tai taikinajuurella. Vuosikausia kului niin, että jos en nyt ihan karttanut, niin ainakaan en ollut kovin innostunut käyttämään kuivahiinaa. Syynä oli juuri tuo tarkka 42 astetta. Mitä jos neste on liian kylmää tai liian kylmää? Nouseeko taikina ollenkaan. Palahiivalla moisia huolia ei ole. Se nostattaa taikinan oli nesteen lämmpötila mikä hyvänsä. Sitten sain vinkin tästä "kuohattamisesta". Sen jälkeen olen säännöllisesti, joskaan en usein, käyttänyt myös kuivahiivaa. En ole ollut lämpötilaa mittaamassa. Sormella kokeilen, että lämptila on suunnilleen kädenlämpöistä, mieluummin lämmintä kuin kylmää. Sokeri auttaa hiivan liikkeelle lähdössä, jos ei ole mennyt ihan nappiin ja kuplista tiedän hiivan olevan terässä. Tämä on rauhoittanut mieleni kuivahiivan käytön suhteen ja nyt se ei enää tunnu vaikealta.

      Poista
  6. Anonyymi5/20/2018

    Onko tässä reseptissä tarkoitus käyttää aitoa voita vai käykö kasvisrasvat, kuten rypsiöljy tai flora?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitus on käyttää voita. Sen voi korvata esim. rypsiöljyllä, mutta se vaikuttaa makuun.

      Poista
  7. On kyllä aivan ihana resepti❤ Mietin vain voiko taikinan tehdä jo illalla valmiiksi ja paistaa vasta aamulla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, kysymyksesi on mennyt minulta vallan ohi! Leipoisin tämän reseptin ohjeen mukaan. Illalla leipominen vaikuttaa sämpylien makuun ja rakenteeseen.

      Poista
  8. Anonyymi7/07/2018

    Nam nam �� nyt sovellan ohjetta voisilmäpulliin �� kiitos!!

    VastaaPoista
  9. Selkiytätkö vielä vähän tota ”Sumuta uuniin vettä suihkepullolla.”

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen suurpiirteinen. Avaan luukun ja sumuttelen reilusti ihan vaan sinne sun tänne. Uunin lamppua yritän varoa, jos se ei ole suojattu, ettei pamahda rikki. Sitten vain sämpylät kiireesti perään ja uunin luukku kiinni.

      Poista
  10. En tiedä olenko jotenkin päässyt yli leipäkulttuurista vai mikä hemmetti mättää. Toista kertaa tein kyseisiä sämpylöitä koska ensimmäisellä kerralla luulin että ne jäivät raa'aksi. Toisella kerralla ei läheskään niin pahoja mutta kuuluuko näiden maistua sille että söisi keskeneräistä taikinaa. Vai enkö vaan osaa leipoa for real. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävää, ettet onnistunut. Sämpylät eivät saa vaikuttaa raa'alta, vaan taikinan tulee olla kuohkeaa ja pehmeää. Raaka taikinahan on sitkeää ja tiivistä. Uunit ovat erilaisia, toiset ovat ärhäkkäitä, toiset laiskoja paistamaan. Pitäisiköhän sinun lisätä vähän lämpöä?

      Poista
  11. Tässä reseptiä testailen kun niin monessa paikassa kehuttu :) kauanko sämpylöitä pitää kohottaa kun ne ovat vuoassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vajaa puolituntia. Kohoavat uunin lämmetessä.

      Poista
  12. Ei kai kaasuhellan uuniin uskalla suihkuttaa? (tyhmä kysymyskö?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaasuhella paistaa jo itsessään kosteammin, , joten sumuttamista ei edes tarvita.

      Poista
  13. Anonyymi9/27/2018

    Hei! Kannaattaa olla tarkkana hiivan suhteen. Nakkasin pussin kuivahiivaa ja en tarkastanut pussin painoa vasta sen jälkeen kun olin syönyt sämpylän. Maku oli todella hiivainen ja vatsa meni sekaisin. Kuivahiiva pussi olikin 11g eikä 7g. En tiennytkään, että noita pusseja myydään 7 grammaisinakin.

    VastaaPoista
  14. Anonyymi9/28/2018

    Onnistuuko nämä sämpyläjauhoista? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sämpyläjauhojen nimellä kulkee kovin monenlaisia jauhoja. Kannattaa kokeilla. Kyllä niistä aina syötäviä tulee. Kuohkeus saattaa kärsiä.

      Poista
  15. Onko voita vain 25 g vai puuttuuko siitä nolla perästä?

    VastaaPoista
  16. Anonyymi9/28/2018

    Kai nämä voi irrallaankin paistaa pellillä? Vai onko tuolla vuokaan laittamisella jokin merkitys lopputuloksen kannalta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatus on, että tiiviisti rinnakkain ja kohoavat ylöspäin, eivät "leviä". Vuoka auttaa tässä.

      Poista
  17. Oletko testannut tuplata taikinan? Mietin että tulisi kerralla enemmän... Nimim.4 ihmistä, 12 palaa ja äiti jää ilman...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei äiti ilman saa jäädä! Taikinan voi tuplata, mutta silloin paistaisin sen kahdessa vuoassa, en yhdessä isossa.

      Poista
  18. Anonyymi11/10/2018

    Hei! Voiko taikinan tehdä illalla jääkaappiin ja valmistaa sämpylät vasta aamulla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vaikuttaa jonkin verran makuun, mutta voi toki.

      Poista
  19. Anonyymi11/18/2018

    Saapa nähdä mitä uunista tulee. Hiiva pussin koon minä huomasin vasta nyt kun luin näitä kommentteja. Laitoin 11g.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiivan määrä ja kohotusaika on leipäresepteissä aina yhteispeliä. Reseptiä enemmän hiivaa ja kohotusaika lyhenee. Jos hiivaa on vähemmän kuin ohjeessa, kohotetaan vastaavasti pidempään.

      Poista
  20. Tytär leipoi näitä eilen. En koskaan ole yhtä hyviä sämpylöitä syönyt. Vei kyllä kielen mennessään. Tais laittaa voita vähä reilummin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutella voi, sillä voitahan ei voi koskaan olla liikaa, vai mitä?

      Poista
  21. Anonyymi3/01/2019

    Meidän hiihtolomalaisten aamupalapöytään pyörähti tänään näitä koostumukseltaan ihastuttavia voisämpylöitä. Itse olen suolaisen ystävä, joten taikinaan tuli aavistus lisää suolaa ja sokeria sekä pinnalle rippusia merisuolaa. Tulee varmasti tehtyä uudelleenkin. Kiitos mielenkiintoisesta reseptistä.

    VastaaPoista
  22. Nyt tuli parhaat sämpylät ikinä!oon jotain 10 kertaa tehny aikasemmin.voita 35g ja suola 1,5tl.minä tykkään tälläin.varmasti teen vielä monesti tällä ohjeella.aivan huippu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Saattaisit pitää muistakin blogin sämpylöistä.Esimerkiksi Pumpulisämpylöitä voin lämpimästi suositella.

      Poista