Mielettömän herkulliset voisämpylät

Leonardo da Vinkki - 1/18/2018


"Sä järjen veit, ja minusta orjan teit..." 

Pehmeiden voisämpylöiden salaisuus on voissa, jota on sekä taikinassa, että sulatettuna sämpylöiden pinnalla. Lopputulos muistuttaa pullaa. Nämä makupalat eivät välttämättä kaipaa edes voita päälleen, kun niillä herkutellaan. 

No, kun tuli mainittua, taidanpa käydä ottamassa vielä yhden... Näitä on todella, todella, TODELLA vaikea vastustaa.

12 sämpylää

4 dl vettä
1 pss (7 g) kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
25 g pehmeää voita
n. 9 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
sulaa voita

Liuota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä kunnes se kuohahtaa. Se vie noin 10 minuuttia. Lisää suola. Sekoita joukkoon 8 dl jauhoista. Vaivaa muutama minuutti. Lisää voi ja tarpeen mukaan vähitellen jauhoja jatkaen samalla vaivausta rauhalliseen tahtiin. Lopeta, kun taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä puolisen tuntia. 

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä 12 sämpylää. Nosta leivät voideltuun n. 22 x 30 cm vuokaan. Peitä ne liinalla ja kohota huoneenlämmössä.

Voitele sämpylät sulatetulla voilla. Sumuta uuniin vettä sumutinpullolla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.



samankaltaisia

73 kommenttia

  1. Anonyymi2/02/2018

    Nämä oli TODELLA hyviä. Lapsetkin söi suurella innolla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ohje on yksi ehdoton huippuhetkeni uusien leipäreseptien kehittelyssä, vaikka leivontaa olen harrastanut kymmeniä vuosia. Mukava harrastus, siinä voi aina välillä yllättää itsensä.

      Poista
    2. Anonyymi2/03/2018

      Kaikki meni. Nyt tulossa uusi satsi... :D

      Poista
    3. No, onneksi leipoa voi vaikka joka päivä! :-D

      Poista
    4. Oli kyllä maistuvia, huomenna taas teen. Kiitos reseptistä

      Poista
  2. Anonyymi3/02/2018

    Kiitos tosi hyvästä reseptistä! Näitä on tullut tehtyä jo useamman kerran, aina yhtä suuri hitti meidän talossa :) Seuraavaksi olisikin jännä kokeilla korvata hiiva vehnäjuurella ja katsoa millaisia sitten tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hapanjuurella leipominen on aina hyvä ajatus. Joko olet kokeillut blogin hapanjuurireseptejä?
      Nämä ruisleivät esimerkiksi ovat todella herkullisia: http://leonardodavinkki.blogspot.fi/2017/01/ruisleipien-top-3.html
      Ohjeet voi tehdä myös vehnäjuureen.

      Poista
    2. Anonyymi3/02/2018

      Täytyy kyllä joskus kokeilla myös noita ohjeita :)

      Poista
  3. Anonyymi4/23/2018

    Näyttääpä herkulta! Mutta mitä tämä vesi-hiiva-sokeri seoksen kuohauttaminen tarkoittaa, kauanko siihen suunnilleen menee?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiiva ja sokeri sekoitetaan kädenlämpöiseen veteen ja jätetään huoneenlämpöön. Noin 10 minuutin kuluttua seos ikään kuin kuohuu, kun hiiva on aktivoitunut. Seos on valmis käyttöön. Kauppaan ei siis kannata tässä vaiheessa lähteä! :-)

      Poista
  4. Anonyymi5/09/2018

    Onko veden suihkuttelu välttämätön juttu? En nyt löydä mistään suihkepulloa...
    H-K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa näitä leipoa ilman suihkutteluakin. Harvoin mikään ruokaleivän leivonnassa on aivan välttämätöntä. Mukavia leivontahetkiä!

      Poista
    2. Anonyymi2/27/2023

      Kyllä on hyvin onnistunut ilman suihkutellaan .Kiitos herkullisia ovat

      Poista
  5. Anonyymi5/14/2018

    Lisäätkö kuivahiivan kädenlämpöiseen veteen? Mietityttää, kun on itse tottunut hiivan sekoittamaan aina jauhoihin ja hiivapussin kyljessä on herätyslämpö 42 astetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieluiten kohotan leivän palahiivalla tai taikinajuurella. Vuosikausia kului niin, että jos en nyt ihan karttanut, niin ainakaan en ollut kovin innostunut käyttämään kuivahiinaa. Syynä oli juuri tuo tarkka 42 astetta. Mitä jos neste on liian kylmää tai liian kylmää? Nouseeko taikina ollenkaan. Palahiivalla moisia huolia ei ole. Se nostattaa taikinan oli nesteen lämmpötila mikä hyvänsä. Sitten sain vinkin tästä "kuohattamisesta". Sen jälkeen olen säännöllisesti, joskaan en usein, käyttänyt myös kuivahiivaa. En ole ollut lämpötilaa mittaamassa. Sormella kokeilen, että lämptila on suunnilleen kädenlämpöistä, mieluummin lämmintä kuin kylmää. Sokeri auttaa hiivan liikkeelle lähdössä, jos ei ole mennyt ihan nappiin ja kuplista tiedän hiivan olevan terässä. Tämä on rauhoittanut mieleni kuivahiivan käytön suhteen ja nyt se ei enää tunnu vaikealta.

      Poista
    2. Anonyymi3/05/2024

      Hanasta vaan niin kuumaa vettä kuin tulee ja aina on kuivahiiva toiminut

      Poista
  6. Anonyymi5/20/2018

    Onko tässä reseptissä tarkoitus käyttää aitoa voita vai käykö kasvisrasvat, kuten rypsiöljy tai flora?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitus on käyttää voita. Sen voi korvata esim. rypsiöljyllä, mutta se vaikuttaa makuun.

      Poista
  7. On kyllä aivan ihana resepti❤ Mietin vain voiko taikinan tehdä jo illalla valmiiksi ja paistaa vasta aamulla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, kysymyksesi on mennyt minulta vallan ohi! Leipoisin tämän reseptin ohjeen mukaan. Illalla leipominen vaikuttaa sämpylien makuun ja rakenteeseen.

      Poista
  8. Anonyymi7/07/2018

    Nam nam �� nyt sovellan ohjetta voisilmäpulliin �� kiitos!!

    VastaaPoista
  9. Selkiytätkö vielä vähän tota ”Sumuta uuniin vettä suihkepullolla.”

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen suurpiirteinen. Avaan luukun ja sumuttelen reilusti ihan vaan sinne sun tänne. Uunin lamppua yritän varoa, jos se ei ole suojattu, ettei pamahda rikki. Sitten vain sämpylät kiireesti perään ja uunin luukku kiinni.

      Poista
  10. En tiedä olenko jotenkin päässyt yli leipäkulttuurista vai mikä hemmetti mättää. Toista kertaa tein kyseisiä sämpylöitä koska ensimmäisellä kerralla luulin että ne jäivät raa'aksi. Toisella kerralla ei läheskään niin pahoja mutta kuuluuko näiden maistua sille että söisi keskeneräistä taikinaa. Vai enkö vaan osaa leipoa for real. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävää, ettet onnistunut. Sämpylät eivät saa vaikuttaa raa'alta, vaan taikinan tulee olla kuohkeaa ja pehmeää. Raaka taikinahan on sitkeää ja tiivistä. Uunit ovat erilaisia, toiset ovat ärhäkkäitä, toiset laiskoja paistamaan. Pitäisiköhän sinun lisätä vähän lämpöä?

      Poista
  11. Tässä reseptiä testailen kun niin monessa paikassa kehuttu :) kauanko sämpylöitä pitää kohottaa kun ne ovat vuoassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vajaa puolituntia. Kohoavat uunin lämmetessä.

      Poista
  12. Ei kai kaasuhellan uuniin uskalla suihkuttaa? (tyhmä kysymyskö?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaasuhella paistaa jo itsessään kosteammin, , joten sumuttamista ei edes tarvita.

      Poista
  13. Anonyymi9/27/2018

    Hei! Kannaattaa olla tarkkana hiivan suhteen. Nakkasin pussin kuivahiivaa ja en tarkastanut pussin painoa vasta sen jälkeen kun olin syönyt sämpylän. Maku oli todella hiivainen ja vatsa meni sekaisin. Kuivahiiva pussi olikin 11g eikä 7g. En tiennytkään, että noita pusseja myydään 7 grammaisinakin.

    VastaaPoista
  14. Anonyymi9/28/2018

    Onnistuuko nämä sämpyläjauhoista? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sämpyläjauhojen nimellä kulkee kovin monenlaisia jauhoja. Kannattaa kokeilla. Kyllä niistä aina syötäviä tulee. Kuohkeus saattaa kärsiä.

      Poista
  15. Onko voita vain 25 g vai puuttuuko siitä nolla perästä?

    VastaaPoista
  16. Anonyymi9/28/2018

    Kai nämä voi irrallaankin paistaa pellillä? Vai onko tuolla vuokaan laittamisella jokin merkitys lopputuloksen kannalta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatus on, että tiiviisti rinnakkain ja kohoavat ylöspäin, eivät "leviä". Vuoka auttaa tässä.

      Poista
  17. Oletko testannut tuplata taikinan? Mietin että tulisi kerralla enemmän... Nimim.4 ihmistä, 12 palaa ja äiti jää ilman...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei äiti ilman saa jäädä! Taikinan voi tuplata, mutta silloin paistaisin sen kahdessa vuoassa, en yhdessä isossa.

      Poista
    2. Minä teen tuplataikinan uunipellille. Saa pellillisen kuohkeaa "leipää". Toimii äärettömän hyvin niin.

      Poista
  18. Anonyymi11/10/2018

    Hei! Voiko taikinan tehdä illalla jääkaappiin ja valmistaa sämpylät vasta aamulla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vaikuttaa jonkin verran makuun, mutta voi toki.

      Poista
  19. Anonyymi11/18/2018

    Saapa nähdä mitä uunista tulee. Hiiva pussin koon minä huomasin vasta nyt kun luin näitä kommentteja. Laitoin 11g.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiivan määrä ja kohotusaika on leipäresepteissä aina yhteispeliä. Reseptiä enemmän hiivaa ja kohotusaika lyhenee. Jos hiivaa on vähemmän kuin ohjeessa, kohotetaan vastaavasti pidempään.

      Poista
  20. Tytär leipoi näitä eilen. En koskaan ole yhtä hyviä sämpylöitä syönyt. Vei kyllä kielen mennessään. Tais laittaa voita vähä reilummin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutella voi, sillä voitahan ei voi koskaan olla liikaa, vai mitä?

      Poista
  21. Anonyymi3/01/2019

    Meidän hiihtolomalaisten aamupalapöytään pyörähti tänään näitä koostumukseltaan ihastuttavia voisämpylöitä. Itse olen suolaisen ystävä, joten taikinaan tuli aavistus lisää suolaa ja sokeria sekä pinnalle rippusia merisuolaa. Tulee varmasti tehtyä uudelleenkin. Kiitos mielenkiintoisesta reseptistä.

    VastaaPoista
  22. Nyt tuli parhaat sämpylät ikinä!oon jotain 10 kertaa tehny aikasemmin.voita 35g ja suola 1,5tl.minä tykkään tälläin.varmasti teen vielä monesti tällä ohjeella.aivan huippu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Saattaisit pitää muistakin blogin sämpylöistä.Esimerkiksi Pumpulisämpylöitä voin lämpimästi suositella.

      Poista
  23. Anonyymi2/20/2020

    Heippa vaan! Kiva resepti, juuri tuli sämpylät uunista. Piti tuoreeltaan maistaa, makoisaa oli todella. Suolaa olis voinut olla ihan pikkasen lisää, mutta maku oli todella valloittava! Ja kohta poika tulee koulusta, hän pitää varmasti. Aurinko paistaa. Syömisen jälkeen ulos. Kiitos reseptistä.

    VastaaPoista
  24. Aivan ihania sämpylöitä, en yleensä ole onnistunut sämpylöiden tekemisessä, mutta nää oli aivan ihania Kiitos ohjeesta!!!!

    VastaaPoista
  25. Anonyymi4/19/2020

    Onnistuukohan, jos vaihtaa vehnäjauhot ruisjauhoon tai edes osan? Jos ei, niin voisiko taikinaan lisätä vähän vaikka porkkanaraastetta, sieniä tai pinaattia ym. Pitääkö tällöin huomioida jotain muiden aineiden määrässä tai paistoajassa?
    t. ei niin jauhopeukalo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi vastauksen viivästyminen! Ruisjauhoja voi lisätä, mutta silloin ei tule yhtä kuohkeita. Sama juttu muiden "raskaiden" ainesten kanssa. Jos pidät ruisleivästä, haluat ehkä kokeilla blogin hyviä ruisleipäreseptejä. Itse pidän erityisesti vuokaleipänä leivotuista "tiiliskivistä.

      Poista
  26. Ai hitsi miten hyviä tuli. Kiitos reseptistä. 😀


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että leivoit. Ei mene hyvä resepti hukkaan. 🙂

      Poista
  27. Pitääkö alle laittaa leivin paperia? Mä en äsken laittanu ja valutti rasvat uunin pohjalle pahasti :(

    VastaaPoista
  28. Sinulla taisi olla päällä paljon voita? Kun nämä voidellaan ennen uuniin laittoa voilla, voita ei jää sulana sämpylien väliin tai vuoan reunoille. Ei siis ole mitää uunin pohjalle valuvaa.

    VastaaPoista
  29. Onnistuukohan nämä mitenkään gluteenittomana versiona..?

    VastaaPoista
  30. Itse en ole kokeillut, mutta Leonardo da Vinkki -blogin kotoiluryhmässä Facebookissa tästä on ollut juttua. Semperin grovt mixillä kuulemma tulee hyviä.

    VastaaPoista
  31. Tupla-annos taikinaa tulossa jälleen..
    Viimeksi piti jäädä aamupalalle, mut mies mies kävi nappaa vielä yhden. Järkyttävän hyviä 🤩😋

    VastaaPoista
  32. Olen tehnyt useanman kerran 11g hiivaa ja hyvin on onnistunut. Myös yksittäinen vuokaan mahtumaton sämpylä oli oikein hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokaisen leipäreseptin todellinen testi on TOINEN leivontakerta. Läpäisikö siis ensimmäisen kerran makutestin. Onkin aivan mahtavaa kuulla, että olet leiponut reseptillä monta kertaa.

      Poista
  33. Nyt kokeiluun varmaan on ovat hyviä

    VastaaPoista
  34. Rohkeasti vaan toimeen! :-)

    VastaaPoista
  35. Anonyymi3/27/2021

    Ihana resepti! Voisämpylöitä kehui koko meidän "joukkue". :)

    VastaaPoista
  36. Kiitos. Terveiset "joukkueelle"! Syömään sitten vaan.

    VastaaPoista
  37. Anonyymi8/08/2021

    laitoin jauhoja puolet vehnää, puolet sämpyläjauhoja, tuli hyviä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reseptejä voi aina muokata. Se kuuluu asiaan. :-)

      Poista
  38. Suihkutin vettä uuniin. Sihahti vain eikä tainnu kosteutta jäädä.
    Voisiko laittaa jonku vesikulhon uuniin ? Toimisko paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit toki laittaa uuniin vesikulhonkin, mutta kosteutta tarvitaan vain hiukan alkuun. Kosteus jossain muodossa tekee kuitenkin nälälle hyvää.

      Poista
  39. Tulee myös erittäin hyviä patonkeja.Laitoin täytteeksi punasipuli cheddaria ja päälle valkosipuli/suola rouhetta joka on itse tehtyä.

    VastaaPoista
  40. Anonyymi3/02/2024

    Se paras ohje jota tututkin kyselee että teetkö mulle ja minähän teen.En saanut sämpylöitä ennen pysymään kohonneina mutta tän reseptin kautta oivalsin jujun ja nyt onnistuu mitkä vaam sämpylät vaikka tämä on se hitti ohje mitä tulee tehtyä 2 päivänä peräkkäin aina kun teen🥰

    VastaaPoista