Syntisen hyvä pulled pork eli nyhtöpossu

Leonardo da Vinkki - 10/28/2020

 


Olen tänä syksynä opetellut valmistamaan ruokaa haudutuspadassa, Crock-Potissa. Sen myötä edullisesta kasslerista on tullut yksi lempiraaka-aineistani. Pitkään hauduttaen lihasta tulee suussasulavan pehmeää ja maku on huikea. Ja mikä parasta, ruuanlaittoon ei mene aikaa kuin muuttama minuutti. Valmiiksi marinoidulle lihalle ei tarvitse tehdä mitään. Se on oiva valinta, kun haluaa päästä helpolla. Ja no, minähän kannatan aina vaivatonta ja mutkatonta ruoanlaittoa! 

Ei siis ihme, että pysähdyin niille sijoilleni, kun kaupassa silmiini osui Kivikylän olutmarinoitu kassler. Liha oli kerrassaan hieno kimpale. Olisin varmaan ostanut sen joka tapauksessa, mutta täytyy myöntää, että ostopäätöstä helpotti seikka, että yritys toimii Huittisissa ja Säkylässä. Kotiseudun yrityksen tuotteissahan on aina erityisen hieno aromi! (Ja täytyy nyt varmuuden vuoksi todeta, että tässä ei ole kyse mistään sovitusta kaupallisesta yhteistyössä tai markkinoinnista. Olen vain tyytyväinen yrityksen tuotteisiin ja saahan sen sanoa.)

Lihan valmistuksen resepti on tässä postauksessa olematon, joten lisään sen perään vielä ruskean kastikkeen ohjeen. Se on peruskastike, jonka jokainen oppii helposti tekemään ilman reseptiä.


Suussasulava nyhtöpossu (pulled pork) kasslerista

pala marinoitua kassleria 
3 dl vettä
2 rkl lihafondia
bbq-kastiketta

Anna lihan marinoitua jääkaapissa yön yli. 

Nosta liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön odottamaan valmistusta. 

Sekoita 3 dl vettä ja 2 rkl nestemäistä lihafondia haudutuspadassa. Asettele liha pataan. Koko palan ei tarvitse peittyä nesteeseen. 2-3 dl nestettä riittää, sillä se lisääntyy lihan kypsyessä.

Hauduta lihaa 12 tuntia matalalla lämmöllä. 

Riivi liha haarukoiden avulla ja siisti sitä samalla, jos siihen on tarvetta. 

Sekoita joukkoon reilusti bbq-kastiketta. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä. 

Itse pidän lihasta erityisesti kylmänä, jolloin kaikki maut tulevat hienosti esiin. En ole perheessämme ainoa, sillä liha näyttää katoavan salaperäisesti jääkaapista. Tämä on siis meillä yleensä ensin lämmin pääruoka keitettyjen perunoiden kanssa ja sen jälkeen herkkunaposteltavaa.Ruskea kastike ilman reseptiä

Ruokaa on helppo tehdä ilman ohjeita, mutta silloin kokin täytyy ahkerasti maistella valmistuvaa ruokaa. Ruskeasta kastikkeesta on hyvä aloittaa, jos et ole tottunut mututuntumalla kokkailuun. Samalla voit hyödyntää nyhtöpossun valmistuksessa syntyneen maukkaan liemen.

voita
vehnäjauhoja
haudutuslientä
vettä
suolaa
pippuria
mausteita maun mukaan
(ruokakermaa)

Sulata pannulla kunnon nokare voita. Lisää voisulaan vehnäjauhoja kunnes voisula on muuttunut kuivaksi, jauhoiseksi taikinaksi. Kääntele jauhoseosta pannulla kunnes se kevyesti ruskistuu.

Lisää joukkoon vähitellen lämmintä haudutuslientä kunnes kastikepohja on sakeaa kiisseliä. Maista. 

Lisää maistelun tuloksen mukaan lisää lientä tai vettä samalla kastiketta keitellen. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Maista. 

Lisää maun ja omien mieltymystesi mukaan joukkoon vielä muita mausteita, mutta pidä kuitenkin makukimara maltillisena. Itse lisäsin joukkoon vielä timjamia ja siinä se. 

Pyöristä niin tahtoessasi maku lopuksi ruokakermalla. 

Tarjoa lihan ja perunoiden kanssa.

Jos haudutuslientä oli enemmän kuin kastikkeeseen tarvitsit, ylijäämä kannattaa pakastaa.

samankaltaisia

0 kommenttia