Joko olet tehnyt jogurttia?

Leonardo da Vinkki - 10/11/2020

 


Mummo teki viiliä, jota syötiin aina talkkunan kanssa. 60- ja 70-luvuilla yleistynyttä jogurttia en muista mummolassa koskaan syöneeni. Se taisi olla vaan tottumuksesta kiinni, sillä jogurttia on yhtä helppo tehdä kuin viiliä.

Tässä ohjeessa teen jogurttisatsin Crock-Pot -haudutuspadassa, koska se on niin vaivatonta, sen perään ei tarvitse katsoa, mutta onnistuu jogurtin valmistus kattilassakin. 

Itse tehden jogurtista saa juuri sellaista kuin haluaa. Paksua tai luirua. Kermaista tai lähes rasvatonta. Makeaa, sokeritonta tai hunajaista. Marjaisaa, viljaista tai mausteista. 

Tämä on oma perusreseptini, josta on helppo lähteä tekemään muunnelmia. 

2 l kevytmaitoa
2 l täysmaitoa
2,5 dl turkkilaista luomujogurttia

Kaada maito haudutuspataan. Sekoita. Valitse korkea lämpö. Lämmitä maitoa kunnes se on 83 asteista, eli noin 3 tuntia. Sammuta laite ja jätä maito jäähtymään. (Lämpötila ei ole niin tarkalleen. Sammutan laitteen, kun lämpömittarista näkyy 80-asteen viiva, eli maito on hieman yli 80-asteista.)

Kun maito on muutaman tunnin kuluttua jäähtynyt 45-asteiseksi, sekoita joukkoon 2,5 dl turkkilaista luomujogurttia. Sulje kansi. Peitä haudutuspata peitolla, jotta se pysyy mahdollisimman kauan lämpimänä ja jätä astia huoneenlämpöön yön yli. Muista antaa herkulle yörauha! Älä siirtele astiaa, availe kantta tai sekoita massaa.

Sekoita massa aamulla tasaiseksi. Purkita ja nosta jääkaappiin, jossa jogurtti vielä hieman sakenee. Jos haluat juoksevaa sakeampaa, lohkeavaa jogurttia, valuta massaa ennen purkitusta sideharsossa. 

Jogurtti säilyy noin kaksi viikkoa. 

Siitä vain jokainen tekemään oman maun mukaisia annoksia. Itse pidän hunajalla maustetusta jogurtista, jossa suutuntumaa antaa vehnärouhe. Poikani lisää annokseensa sokeria, runsaasti auringonkukansiemeniä ja ananasta tai mustikoita.

Jos jogurtista näyttää jäävän osa käyttämättä, siitä voi leipoa vaikka muffineita tai pannulla paistettavia leipäsiä. Pannarinkin voi tehdä jogurttiin. Mieto perusjogurtti sopii hyvin myös jäätelön ja smoothien raaka-aineeksi.


samankaltaisia

2 kommenttia

  1. Tämmöistä voisikin kokeilla. Tuleeko tästä neljä litraa valmista jogurttia?

    VastaaPoista
  2. Suunnilleen, vähän vaille.

    VastaaPoista