Arkeen saan iloa vaihtelemalla sämpylöiden ulkonäköä. Tähkän muoto on yksi suosikeistani.
10 kpl
5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
0,5 dl öljyä
1 dl vehnärouhetta
2 dl kaurahiutaleita
11–12 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää suola, öljy, vehnärouhe ja kaurahiutaleet. Mittaa joukkoon puolet vehnäjauhoista ja vaivaa sen jälkeen taikinaa samalla vehnäjauhoja vähitellen lisäten noin 10 minuuttia. Kohota leivinliinan alla puolisen tuntia.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo se kahdeksi tangoksi. Leikkaa molemmat viiteen, tasakokoiseen palaan. Pyörittele paloista soikeita sämpylöitä, joiden toinen pää on suippo. Leikkaa kumpaakin kylkeen neljä viiltoa. Siirrä leivinpaperilla päällystetylle leivinpellille nousemaan. Kohota 30 minuuttia.
Paista 225 asteen lämmössä n. 15 minuuttia. Jäähdytä leivinliinan alla.
0 kommenttia