Tee kerran itse vaahtokarkkeja, etkä enää koskaan osta niitä!

Leonardo da Vinkki - 11/05/2020


Kaupan vaahtokarkit maistuvat minusta pahville, parhaimmillaankin keinotekoisille esansseille. Niitä en himoitse, mutta nämä kotitekoiset, limehedelmillä maustetut vaahtokarkit ovat taivaallista herkkua. Aivan käsittämättömän ihania! 

Kannattaa kokeilla. Kaltaiseni vaahtokarkkivastainen örmykin saattaa yllättyä ja pyörtää mielipiteensä tästä sokerisesta makeisesta. Ja turha sanoakaan, vaahtokarkeille persojen maailma ei limevaahtokarkkien maistamisen jälkeen ole enää koskaan entisensä. Vaahtokarkit on tästä lähtien ehdottomasti tehtävä itse, mikään muu ei kelpaa. Ei koskaan enää!

Onneksi vaahtokarkkien valmistaminen on helppoa. Onnistuaksesi tarvitset vain paistolämpömittarin, jota tässä tapauksessa kutsutaan karamellilämpömittariksi, vaikka ainakin minulla se on sama härveli.

Massan irrotus vuoasta ja kaato sokeroidulle paperille saattaa aiheuttaa muutaman ylimääräisen sydämenlyönnin  irtoaako vai ei?  mutta yleensä sekin lopulta sujuu ongelmitta, jos vuoka vain on ollut hyvin valmisteltu.


Limevaahtokarkit

n. 70kpl

vuokasprayta
tomusokeria

8 liivatelehteä
5 limen mehu
4 dl taloussokeria
2 dl glukoosisiirappia
1,25 dl vettä
3 limen kuori, raastettuna
0,25 tl suolaa
vihreää elintarvikeväriä

Suihkuta 20 x 28 cm vuoka vuokaspraylla. Ripottele päälle reilusti tomusokeria. Siirrä sivuun.

Pilko liivatelehdet yleiskoneen kulhoon. Kaada päälle limenmehu. 

Sekoita kattilassa taloussokeri, siirappi, vesi, limenkuoriraaste ja suola. Sekoita seosta keskilämmöllä kunnes sokeri sulaa. Nosta lämpöä ja anna kiehua sekoittamatta vajaat 15 minuuttia, eli kunnes seoksen lämpötila on 120 astetta.

Kaada kuuma siirappiseos ohuena nauhana limenmehuun yleiskoneen käydessä hitaalla nopeudella. Kun liivate on sulanut ja seos on tasaista, käännä nopeus täysteholle. Vispaa 15 minuuttia, eli kunnes massa on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää elintarvikeväri ja sekoita tasaiseksi.

Suihkuta nuolija vuokaspraylla ja kaada kuohkea sokerimassa esivalmisteltuun vuokaan. Ripottele päälle tomusokeria. Jätä huoneenlämpöön yön yli.

Irrota massan reunat vuoasta vuokaspraylla suihkutetulla spatulalla. Kumoa vaahtokarkkilevy tomusokerilla päällystetylle paperille. Leikkaa paloiksi. Pyörittele tomusokerissa. 
Poista pullasudilla ylimääräiset sokerit. Aseta tarjolle.

Jos haluat säilyttää vaahtokarkkeja, tee se ilmatiiviissä rasiassa.

samankaltaisia

0 kommenttia