Kynä - Kaikki tärkeä kirjoittamisesta

Leonardo da Vinkki - 11/24/2020

     

Arvostelukappale / Mirjami Haimelin ja Satu Rämö, Kynä - Kaikki tärkeä kirjoittamisesta
 Mirjami Haimelin ja Satu Rämö, Kynä - Tehtäviä oman äänen löytämiseen 


Moni omaksi ilokseen kirjoittanut, mutta arjen kiireissä kynäilyn lopettanut, on korona-aikana palannut vanhan harrastuksen pariin. Kotona kun huvit täytyy itse keksiä ja vapaata aikaa voi olla yllättävän paljon, kun kompostimatoyhdistyksen kokoukset, setämiesten vesijumpat, urdun kerhot ja muut riennot ovat jäähyllä.

Tiedän myös monta ahkeraa lukijaa, jotka viime kuukausina ovat alkaneet haaveilla kirjan kirjoittamisesta. Mutta, mistä alkaa? Olenko dekkaristi vai lastenkirjailija? Massoja naurattava humoristi vai lähitulevaisuuden dystopiaa luotaava synkkä filosofi? Miksi yleensä kirjoittaa yhtään mitään? Ja aloittaminen, se vasta onkin sietämättömän vaikeaa! Vai, onko?

Kirjoittamisella on vahva asema myös työelämässä. Toiset kirjoittavat työkseen, mutta sujuvasta kirjoitustaidosta on hyötyä lähes kaikissa ammateissa. Lujuuslaskelmia tekevä insinööri, joka ei koe olevansa kummoinen tekstinikkari, huomaa siitä huolimatta kirjoittavansa sähköposteja ja raportteja. Harva välttyy tekstin tuottamiselta. Onneksi kaikki voivat kirjoittaa paremmin. Kaikki voivat kehittyä kirjoittajana.

 

 

 Pilko elefantti osiin.

Vaikka kirjoittamisen syyt, tekstin muodot ja tyylilajit vaihtelevat, kirjoittajana voi kehittyä keinoilla, jotka ovat kaikille teksteille yhteisiä. Kynä - Kaikki tärkeä kirjoittamisesta ja siihen liittyvä harjoituskirja auttavat innostavalla ja oivaltavalla tavalla kirjoittajaa, jolla on motivaatio ja inspiraatio hukassa. Tehtäviä tehdessä selkiintyy myös oma kirjoittajan ääni.  Kyllä, sillä nihkeästi kirjoittamiseen asennoituvalla insinöörilläkin on oma kirjoittajaäänensä. Se kannattaa fiilata kuntoon.

Tekstin tuottamisen lähtökohtana on: kirjoitat paremmin, kun ajattelet paremmin. Ajattelu puolestaan vaatii tietoa. Niinpä kirjaparissa annetaan tärppejä myös taustatyön tekemiseen, tiedon keräämiseen, arvioimiseen ja järjestämiseen. Ja kaikkeen tartutaan reippaalla lapioimisotteella, käytännönläheisesti. Onko esimerkiksi Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu tuttu?

Samaan tapaan taklataan itse kirjoittamisen haasteita, niin aloituksen vaikeutta, tekemisen tuskaa kuin oman mielen temppuja. 

Kirjapari virkistää ja antaa uusia näkökulmia sekä harrastuksena kirjoittaville että ammattiviestijöille. Eniten apua kirjoista lienee kuitenkin heille, joiden kirjoittamista ei siivitä harrastajan into tai ammattilaisen rautainen rutiini. Puurtajille, jotka haluavat kehittyä kirjoittamisessa. 

Kynää voi suositella kaikille kirjoittajille, tekstityyppiin tai henkilön taituruuteen katsomatta. Kirja harjoituksineen innostaa kirjoittamaan ja kirjoittamaan oppii vain kirjoittamalla. 
Kirjat nyt ilmestymistarjouksessa Tuuma kustannuksen sivulla. 

***

Mirjami Haimelin ja Satu Rämö, Kynä - Kaikki tärkeä kirjoittamisesta, 2020
Mirjami Haimelin ja Satu Rämö, Kynä - Tehtäviä oman äänen löytämiseen, 2020 
Kustantaja: Tuuma
Kannet: Leena Oravainio
296 ja  285 sivua

samankaltaisia

0 kommenttia