"Sä järjen veit, ja minusta orjan teit..."
Pehmeiden voisämpylöiden salaisuus on voissa, jota on sekä taikinassa, että sulatettuna sämpylöiden pinnalla. Lopputulos muistuttaa pullaa. Nämä makupalat eivät välttämättä kaipaa edes voita päälleen, kun niillä herkutellaan.
No, kun tuli mainittua, taidanpa käydä ottamassa vielä yhden... Näitä on todella, todella, TODELLA vaikea vastustaa.
12 sämpylää
4 dl vettä
1 pss (7 g) kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
25 g pehmeää voita
n. 9 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
sulaa voita
Voiteluun:
sulaa voita
Liuota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä kunnes se kuohahtaa. Se vie noin 10 minuuttia. Lisää suola. Sekoita joukkoon 8 dl jauhoista. Vaivaa muutama minuutti. Lisää voi ja tarpeen mukaan vähitellen jauhoja jatkaen samalla vaivausta rauhalliseen tahtiin. Lopeta, kun taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä puolisen tuntia.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä 12 sämpylää. Nosta leivät voideltuun n. 22 x 30 cm vuokaan. Peitä ne liinalla ja kohota huoneenlämmössä.
75 kommenttia
Nämä oli TODELLA hyviä. Lapsetkin söi suurella innolla. :)
VastaaPoistaTämä ohje on yksi ehdoton huippuhetkeni uusien leipäreseptien kehittelyssä, vaikka leivontaa olen harrastanut kymmeniä vuosia. Mukava harrastus, siinä voi aina välillä yllättää itsensä.
PoistaKaikki meni. Nyt tulossa uusi satsi... :D
PoistaNo, onneksi leipoa voi vaikka joka päivä! :-D
PoistaOli kyllä maistuvia, huomenna taas teen. Kiitos reseptistä
PoistaKiitos tosi hyvästä reseptistä! Näitä on tullut tehtyä jo useamman kerran, aina yhtä suuri hitti meidän talossa :) Seuraavaksi olisikin jännä kokeilla korvata hiiva vehnäjuurella ja katsoa millaisia sitten tulee.
VastaaPoistaHapanjuurella leipominen on aina hyvä ajatus. Joko olet kokeillut blogin hapanjuurireseptejä?
PoistaNämä ruisleivät esimerkiksi ovat todella herkullisia: http://leonardodavinkki.blogspot.fi/2017/01/ruisleipien-top-3.html
Ohjeet voi tehdä myös vehnäjuureen.
Täytyy kyllä joskus kokeilla myös noita ohjeita :)
PoistaNäyttääpä herkulta! Mutta mitä tämä vesi-hiiva-sokeri seoksen kuohauttaminen tarkoittaa, kauanko siihen suunnilleen menee?:)
VastaaPoistaHiiva ja sokeri sekoitetaan kädenlämpöiseen veteen ja jätetään huoneenlämpöön. Noin 10 minuutin kuluttua seos ikään kuin kuohuu, kun hiiva on aktivoitunut. Seos on valmis käyttöön. Kauppaan ei siis kannata tässä vaiheessa lähteä! :-)
PoistaOnko veden suihkuttelu välttämätön juttu? En nyt löydä mistään suihkepulloa...
VastaaPoistaH-K
Kannattaa näitä leipoa ilman suihkutteluakin. Harvoin mikään ruokaleivän leivonnassa on aivan välttämätöntä. Mukavia leivontahetkiä!
PoistaKyllä on hyvin onnistunut ilman suihkutellaan .Kiitos herkullisia ovat
PoistaLisäätkö kuivahiivan kädenlämpöiseen veteen? Mietityttää, kun on itse tottunut hiivan sekoittamaan aina jauhoihin ja hiivapussin kyljessä on herätyslämpö 42 astetta?
VastaaPoistaMieluiten kohotan leivän palahiivalla tai taikinajuurella. Vuosikausia kului niin, että jos en nyt ihan karttanut, niin ainakaan en ollut kovin innostunut käyttämään kuivahiinaa. Syynä oli juuri tuo tarkka 42 astetta. Mitä jos neste on liian kylmää tai liian kylmää? Nouseeko taikina ollenkaan. Palahiivalla moisia huolia ei ole. Se nostattaa taikinan oli nesteen lämmpötila mikä hyvänsä. Sitten sain vinkin tästä "kuohattamisesta". Sen jälkeen olen säännöllisesti, joskaan en usein, käyttänyt myös kuivahiivaa. En ole ollut lämpötilaa mittaamassa. Sormella kokeilen, että lämptila on suunnilleen kädenlämpöistä, mieluummin lämmintä kuin kylmää. Sokeri auttaa hiivan liikkeelle lähdössä, jos ei ole mennyt ihan nappiin ja kuplista tiedän hiivan olevan terässä. Tämä on rauhoittanut mieleni kuivahiivan käytön suhteen ja nyt se ei enää tunnu vaikealta.
PoistaHanasta vaan niin kuumaa vettä kuin tulee ja aina on kuivahiiva toiminut
PoistaOnko tässä reseptissä tarkoitus käyttää aitoa voita vai käykö kasvisrasvat, kuten rypsiöljy tai flora?
VastaaPoistaTarkoitus on käyttää voita. Sen voi korvata esim. rypsiöljyllä, mutta se vaikuttaa makuun.
PoistaOn kyllä aivan ihana resepti❤ Mietin vain voiko taikinan tehdä jo illalla valmiiksi ja paistaa vasta aamulla?
VastaaPoistaAnteeksi, kysymyksesi on mennyt minulta vallan ohi! Leipoisin tämän reseptin ohjeen mukaan. Illalla leipominen vaikuttaa sämpylien makuun ja rakenteeseen.
PoistaNam nam �� nyt sovellan ohjetta voisilmäpulliin �� kiitos!!
VastaaPoistaSelkiytätkö vielä vähän tota ”Sumuta uuniin vettä suihkepullolla.”
VastaaPoistaOlen suurpiirteinen. Avaan luukun ja sumuttelen reilusti ihan vaan sinne sun tänne. Uunin lamppua yritän varoa, jos se ei ole suojattu, ettei pamahda rikki. Sitten vain sämpylät kiireesti perään ja uunin luukku kiinni.
PoistaEn tiedä olenko jotenkin päässyt yli leipäkulttuurista vai mikä hemmetti mättää. Toista kertaa tein kyseisiä sämpylöitä koska ensimmäisellä kerralla luulin että ne jäivät raa'aksi. Toisella kerralla ei läheskään niin pahoja mutta kuuluuko näiden maistua sille että söisi keskeneräistä taikinaa. Vai enkö vaan osaa leipoa for real. :(
VastaaPoistaIkävää, ettet onnistunut. Sämpylät eivät saa vaikuttaa raa'alta, vaan taikinan tulee olla kuohkeaa ja pehmeää. Raaka taikinahan on sitkeää ja tiivistä. Uunit ovat erilaisia, toiset ovat ärhäkkäitä, toiset laiskoja paistamaan. Pitäisiköhän sinun lisätä vähän lämpöä?
PoistaTässä reseptiä testailen kun niin monessa paikassa kehuttu :) kauanko sämpylöitä pitää kohottaa kun ne ovat vuoassa?
VastaaPoistaVajaa puolituntia. Kohoavat uunin lämmetessä.
PoistaEi kai kaasuhellan uuniin uskalla suihkuttaa? (tyhmä kysymyskö?)
VastaaPoistaKaasuhella paistaa jo itsessään kosteammin, , joten sumuttamista ei edes tarvita.
PoistaHei! Kannaattaa olla tarkkana hiivan suhteen. Nakkasin pussin kuivahiivaa ja en tarkastanut pussin painoa vasta sen jälkeen kun olin syönyt sämpylän. Maku oli todella hiivainen ja vatsa meni sekaisin. Kuivahiiva pussi olikin 11g eikä 7g. En tiennytkään, että noita pusseja myydään 7 grammaisinakin.
VastaaPoistaTämän huomasin itsekkin!!
PoistaOnnistuuko nämä sämpyläjauhoista? :)
VastaaPoistaSämpyläjauhojen nimellä kulkee kovin monenlaisia jauhoja. Kannattaa kokeilla. Kyllä niistä aina syötäviä tulee. Kuohkeus saattaa kärsiä.
PoistaOnko voita vain 25 g vai puuttuuko siitä nolla perästä?
VastaaPoistaTaikinaan tulee 25 g.
PoistaKai nämä voi irrallaankin paistaa pellillä? Vai onko tuolla vuokaan laittamisella jokin merkitys lopputuloksen kannalta?
VastaaPoistaAjatus on, että tiiviisti rinnakkain ja kohoavat ylöspäin, eivät "leviä". Vuoka auttaa tässä.
PoistaOletko testannut tuplata taikinan? Mietin että tulisi kerralla enemmän... Nimim.4 ihmistä, 12 palaa ja äiti jää ilman...
VastaaPoistaEi äiti ilman saa jäädä! Taikinan voi tuplata, mutta silloin paistaisin sen kahdessa vuoassa, en yhdessä isossa.
PoistaMinä teen tuplataikinan uunipellille. Saa pellillisen kuohkeaa "leipää". Toimii äärettömän hyvin niin.
PoistaHei! Voiko taikinan tehdä illalla jääkaappiin ja valmistaa sämpylät vasta aamulla?
VastaaPoistaSe vaikuttaa jonkin verran makuun, mutta voi toki.
PoistaSaapa nähdä mitä uunista tulee. Hiiva pussin koon minä huomasin vasta nyt kun luin näitä kommentteja. Laitoin 11g.
VastaaPoistaHiivan määrä ja kohotusaika on leipäresepteissä aina yhteispeliä. Reseptiä enemmän hiivaa ja kohotusaika lyhenee. Jos hiivaa on vähemmän kuin ohjeessa, kohotetaan vastaavasti pidempään.
PoistaTytär leipoi näitä eilen. En koskaan ole yhtä hyviä sämpylöitä syönyt. Vei kyllä kielen mennessään. Tais laittaa voita vähä reilummin.
VastaaPoistaMuutella voi, sillä voitahan ei voi koskaan olla liikaa, vai mitä?
PoistaMeidän hiihtolomalaisten aamupalapöytään pyörähti tänään näitä koostumukseltaan ihastuttavia voisämpylöitä. Itse olen suolaisen ystävä, joten taikinaan tuli aavistus lisää suolaa ja sokeria sekä pinnalle rippusia merisuolaa. Tulee varmasti tehtyä uudelleenkin. Kiitos mielenkiintoisesta reseptistä.
VastaaPoistaNyt tuli parhaat sämpylät ikinä!oon jotain 10 kertaa tehny aikasemmin.voita 35g ja suola 1,5tl.minä tykkään tälläin.varmasti teen vielä monesti tällä ohjeella.aivan huippu :)
VastaaPoistaKiitos. Saattaisit pitää muistakin blogin sämpylöistä.Esimerkiksi Pumpulisämpylöitä voin lämpimästi suositella.
PoistaHeippa vaan! Kiva resepti, juuri tuli sämpylät uunista. Piti tuoreeltaan maistaa, makoisaa oli todella. Suolaa olis voinut olla ihan pikkasen lisää, mutta maku oli todella valloittava! Ja kohta poika tulee koulusta, hän pitää varmasti. Aurinko paistaa. Syömisen jälkeen ulos. Kiitos reseptistä.
VastaaPoistaAivan ihania sämpylöitä, en yleensä ole onnistunut sämpylöiden tekemisessä, mutta nää oli aivan ihania Kiitos ohjeesta!!!!
VastaaPoistaOle hyvä.
Poista:-)
Onnistuukohan, jos vaihtaa vehnäjauhot ruisjauhoon tai edes osan? Jos ei, niin voisiko taikinaan lisätä vähän vaikka porkkanaraastetta, sieniä tai pinaattia ym. Pitääkö tällöin huomioida jotain muiden aineiden määrässä tai paistoajassa?
VastaaPoistat. ei niin jauhopeukalo :)
Anteeksi vastauksen viivästyminen! Ruisjauhoja voi lisätä, mutta silloin ei tule yhtä kuohkeita. Sama juttu muiden "raskaiden" ainesten kanssa. Jos pidät ruisleivästä, haluat ehkä kokeilla blogin hyviä ruisleipäreseptejä. Itse pidän erityisesti vuokaleipänä leivotuista "tiiliskivistä.
PoistaAi hitsi miten hyviä tuli. Kiitos reseptistä. 😀
VastaaPoistaKiva, että leivoit. Ei mene hyvä resepti hukkaan. 🙂
PoistaPitääkö alle laittaa leivin paperia? Mä en äsken laittanu ja valutti rasvat uunin pohjalle pahasti :(
VastaaPoistaSinulla taisi olla päällä paljon voita? Kun nämä voidellaan ennen uuniin laittoa voilla, voita ei jää sulana sämpylien väliin tai vuoan reunoille. Ei siis ole mitää uunin pohjalle valuvaa.
VastaaPoistaOnnistuukohan nämä mitenkään gluteenittomana versiona..?
VastaaPoistaItse en ole kokeillut, mutta Leonardo da Vinkki -blogin kotoiluryhmässä Facebookissa tästä on ollut juttua. Semperin grovt mixillä kuulemma tulee hyviä.
VastaaPoistaTupla-annos taikinaa tulossa jälleen..
VastaaPoistaViimeksi piti jäädä aamupalalle, mut mies mies kävi nappaa vielä yhden. Järkyttävän hyviä 🤩😋
Olen tehnyt useanman kerran 11g hiivaa ja hyvin on onnistunut. Myös yksittäinen vuokaan mahtumaton sämpylä oli oikein hyvä.
VastaaPoistaJokaisen leipäreseptin todellinen testi on TOINEN leivontakerta. Läpäisikö siis ensimmäisen kerran makutestin. Onkin aivan mahtavaa kuulla, että olet leiponut reseptillä monta kertaa.
PoistaNyt kokeiluun varmaan on ovat hyviä
VastaaPoistaRohkeasti vaan toimeen! :-)
VastaaPoistaIhana resepti! Voisämpylöitä kehui koko meidän "joukkue". :)
VastaaPoistaKiitos. Terveiset "joukkueelle"! Syömään sitten vaan.
VastaaPoistalaitoin jauhoja puolet vehnää, puolet sämpyläjauhoja, tuli hyviä
VastaaPoistaReseptejä voi aina muokata. Se kuuluu asiaan. :-)
PoistaSuihkutin vettä uuniin. Sihahti vain eikä tainnu kosteutta jäädä.
VastaaPoistaVoisiko laittaa jonku vesikulhon uuniin ? Toimisko paremmin.
Voit toki laittaa uuniin vesikulhonkin, mutta kosteutta tarvitaan vain hiukan alkuun. Kosteus jossain muodossa tekee kuitenkin nälälle hyvää.
PoistaTulee myös erittäin hyviä patonkeja.Laitoin täytteeksi punasipuli cheddaria ja päälle valkosipuli/suola rouhetta joka on itse tehtyä.
VastaaPoistaKuulostaa herkulliselta!
VastaaPoistaSe paras ohje jota tututkin kyselee että teetkö mulle ja minähän teen.En saanut sämpylöitä ennen pysymään kohonneina mutta tän reseptin kautta oivalsin jujun ja nyt onnistuu mitkä vaam sämpylät vaikka tämä on se hitti ohje mitä tulee tehtyä 2 päivänä peräkkäin aina kun teen🥰
VastaaPoistaMetalli kattila uuniin vähän lämpöä nousee kivasti,pellillä vielä kohotus uuniin ja jonkunajan jälk.voisulalla voitelu köyhän ilot Fagu Tuusula 66v.
VastaaPoista