Tiedätkö nämä 3 niksiä, kun suurennat housuja sivusaumasta?

Leonardo da Vinkki - 11/07/2018

Leonardo da vinkki -blogia seuranneet tietävät, että poikani housujen kohtalo on yleensä reikä polvessa. Toisella luokalla on kuitenkin ensimmäistä kertaa koettu sekin ihme, että parit housut ovat käyneet pieniksi siistissä kunnossa, ilman reikiä.

Perinteinen tapa jatkaa housujen käyttöä seuraavassa koossa on lisätä sivusaumaan soiro kangasta. Näin minäkin teen.

Yritän selvitä mahdollisimman helpolla, joten käytän kolmea ompelua nopeuttavaa konstia.


1. Leikkaa sivusauma auki housujen takakappaleen puolelta

Kun leikkaat sauman auki housujen takakappaleen puolelta ja jätät olemassa olevan saumavaran etukappaleeseen, voit säästää housuissa mahdollisesti olevan taskun, vaikka se olisi lähellä saumaa. 

Samalla saat toisenkin hyödyn. Taskun sivusaumaan yhdistävät ompeleet säilyvät koskemattomina, joten tasku on edelleen paikallaan, vaikka lahje on sivusta auki. Säästyt ylimääräiseltä ompelulta.

Jos tekisit toisinpäin ja leikkaisit lahkeen auki sivusauman etupuolelta, tarvitset uuden saumavaran ja saattaa käydä niin, ettei sinulle ole siihen kangasta.  Taskun suu saattaa tulla tielle.

Alla oleva kuva havainnollistaa tilannetta. Tässä sivusauma on leikattu auki ohjeen mukaan takakappaleen puolelta, joten tasku on entisellä paikallaan. Saumavaraan ei näissä housuissa olisi ollut kangasta.



2. Hyödynnä toiset, pienemmät housut ja käytä niiden vyötäröä lahkeensuussa

Käytä toisia, vielä pienempiä housuja ja hyödynnä niiden vyötärönauha lahkeensuussa. Näin vältyt lahkeensuun viimeistelyltä. 

Vyötärönauhan ei tarvitse noudattaa lahkeensuun mallia. 

Tähän voit käyttää myös rikkinäisiä housuja. Leikkaat vaan palan ehjästä kohtaa ja jätät risan osan käyttämättä.

Jos paksuhko saumavara jää ikävästi törröttämään lahkeen sisäpuolelle, ompele siihen pari senttiä korkea, huomaamaton pystysauma ihan suuaukon reunaan. Se saa sauman asettumaan paikoilleen.

Kuvassa ruskea lisäosa on 3-vuotiaan housusta. Tuunattavat housut koululaisen.

Jos lahjetta tarvitsee pidentää. Pidennys tehdään vasta tämän työvaiheen jälkeen. 

Alla olevassa kuvassa nappasin pidennyksen ohuiden trikoohousujen lahkeesta, jossa oli reikä polvessa. Kaksin kerroin käännettynä se korvasi resorin ja kuminauhat.


3. Hyödynnä sivusauman lisäpalassa kaikki kierrätettäväksi joutavat vaatteet

Kun käytät sivusauman lisäpalan kankaana tuunattavia housuja pienempiä housuja, lisäpalaa ei tietystikään voi tehdä yhdestä kankaanpalasta.

Jos haluat yksivärisen lisäyksen, leikkaa pienemmistä housuista riittävän monta kaitaletta, ompele ne yhteen ja tikkaa saumat tasaiseksi. Tämä tapa näkyy sivun ylälaidassa olevan kuvan turkooseissa housuissa.

Jos kierrätysvaate on kovin pientä kokoa, kuten kuvissa näkyvät ruskeat housut, niistä saa palat vain juuri ja juuri lahkeensuihin. 

Tällä kertaa leikkasin loput kankaat printtikuvioisista trikoopuseroista, jotka sain nyt näppärästi kierrätettyä näihin housuihin.

Ihastuin niin lopputulokseen, että voi olla etten enää ollenkaan tuunaile housuihin yksivärisiä lisäosia!

samankaltaisia

0 kommenttia