Hapanjuureen leivottu perunaleipä on yksi ikisuosikeistani, johon en kyllästy koskaan. Hapanjuurileipänä se vaatii pitkät kohotusajat, mutta muuten sen leipominen ei ole mitenkään vaikeaa. Suolasta kuitenkin sananen. Käytän ruokaa laittaessani ja leipoessani yleensä nuukasti suolaa. Perunaleipä on poikkeus. Tähän taikinaan kannattaa laittaa kunnon ropaus suolaa tai leipä ei maistu miltään.
1. päivän ilta
1 dl hapanjuurta
3 dl haaleaa vettä
3 dl vehnäjauhoja
Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä hapantumaan lämpimään paikkaan seuraavaan päivään.
2. päivä
400 g perunoita
edellisenä päivänä tehty raski
3 dl haaleaa perunoiden keitinvettä
1 rkl suolaa
1 rkl hunajaa
1 rkl kuminaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
Keitä perunat suolattomassa vedessä ja kuori ne. Ota talteen 3 dl perunoiden keitinvettä.
Sekoita edellisenä päivänä tehtyyn raskiin perunoiden keitinliemi, suola, hunaja ja kumina. Raasta joukkoon keitetyt perunat. Lisää taikinaan 6 dl vehnäjauhoja ja vaivaa sen jälkeen rivakasti 5 minuuttia. Lisää loput jauhot ja vaivaa vielä tasaiseen tahtiin toiset 5 minuuttia.
Kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi. Kohotusaika vaihtelee olosuhteiden mukaan, mutta kestää aina useamman tunnin.
Kun taikina on kohonnut, kaada se hyvin jauhotetulle pöydälle. Peruna on tehnyt taikinasta löysää ja kosteaa, joten kääntele sitä aluksi lastan ja jauhojen avulla pari minuuttia. Samalla voit lisätä tarpeen mukaan jauhoja. Taikinan pitäisi olla löysää, mutta pysyä sen verran koossa, että siitä saa leivottua kaksi pyöreää limppua. Nosta leivät leivinpaperilla suojatulle pellille.
Peitä liinalla ja kohota.
Tarkista sormella kevyesti painamalla, että leivät ovat kohonneet tarpeeksi. Älä tee leipään viiltoja. Näin leipä repeilee omaan tahtiinsa uunissa ja leipä saa huolettoman maalaisleivän ulkonäön. Paista 200 asteessa 30–40 minuuttia.
2 kommenttia
Herkullisen kuuloista leipää. Tätä on testattava, kunhan juuri on valmis leivontaan. Kuminan tosin aion jättää pois.
VastaaPoistaPäädyin tänne aiemmin viikolla hapanjuuriohjeen perässä ja huomasin tulevani uudestaan vilkuilemaan reseptejä. Monta on jo mennyt kirjanmerkkeihin odottamaan sopivaa leivontahetkeä.
Tervetuloa testailemaan reseptejä ja vaikka jutustelemaan blogin Facebook-sivullekin.
PoistaKuminan voi aina jättää pois. Se on tällainen länsisuomalaisten rakkaus. Olen huomannut, että muualla siitä ei niin välitetä.