Vihtorin makkarakeitto

Leonardo da Vinkki - 3/21/2019


 

Makkarakeittoa tehdessäni mieleeni muistuu usein lapsuuden naapuri, jo eläkkeellä ollut herrasmies, joka keittoa pöytään tuodessaan piloillaan totesi: ”Olen vaan tällainen vihtori, joka ei osaa kokkailla muuta kuin makkarakeittoa.” Hänen vaimonsa oli vielä työelämässä oleva opettaja ja vihtoriksi kuulemma kutsuttiin alkujaan kansakoulun opettajan puolisoa, joka eli rouvansa elättinä. Kaikkea sitä voi ruokapöydässä oppia!

Vihtorin pöydässä tarjotun makkarakeiton reseptiä en tiedä, mutta muistan sen olleen kuumaa, mausteista ja suureksi hämmästyksekseni punaista, mitä äitini makkarakeitto ei koskaan ollut. Tämän muistikuvan pohjalta lähdin tässä reseptissä makkarakeittoa keittelemään. 

reilu kattilallinen 

2 tl paprikajauhetta 
öljyä 
3 sipulia 
4 valkosipulin kynttä 
2 paprikaa 
2 l vettä 
2-3 lihaliemikuutiota 
7 kiinteää perunaa 
4 rkl tomaattisosetta 
maustepippuria 
2 tl kuminaa 
2 tl kirveliä 
600 g mausteista makkaraa (mielellään kahta eri makua) 

Lämmitä paprikajauhetta hetki öljyssä. Lisää joukkoon pilkotut sipulit, valkosipulinkynnet ja paprikat. Kääntele pannulla kunnes sipuli on kuullottunut ja paprikat hieman pehmenneet. Siirrä kattilaan. 

Lisää vesi ja lihaliemikuutiot. Kiehauta. (Huomaa, että lihaliemikuutioiden määrä riippuu makkaran ja liemitiivisteen suolaisuudesta. Jos et ole varma, lisää ensin kaksi kuutiota. Maistele keittoa keittämisen puolivälissä, kun maut ovat tasaantuneet, ja lisää tarvittaessa kolmas.) 

Kuori ja paloittele perunat. Lisää ne kattilaan, kun vesi kiehuu. Laske lieden lämpöä. Mausta keitto tomaattisoseella, muutamalla kokonaisella maustepippurilla, kuminalla ja kirvelillä. 

Keitä hiljalleen. 

Paloittele makkarat ja ruskista niitä hetki pannulla. Siirrä kattilaan, kun perunat ovat lähes kypsiä. 

Tarjoa hyvän, vaalean leivän kanssa.

samankaltaisia

0 kommenttia