Eväsretki Nautelankoskelle

Leonardo da Vinkki - 7/10/2018


Nautelankoski on puolisen kilometriä pitkä jokiuoma Aurajoessa, vain 16 kilometriä Turusta. Alueella kiertää luontopolku, jonka varrella on monta mainiota eväsretkipaikkaa. Varsinkin kesäviikonloppuisin poluilla riittää vastaantulijoita, mutta muun aikaa vuodesta paikan saa usein kokonaan itselleen.

Liedon Nautelankoski oli lapsena kaveriporukkani pyöräretkien kohde. Kävimme silloin tällöin katsomassa onko koskessa vettä vai ei, sillä virtaama joessa vaihtelee merkittävästi säiden ja vuodenaikojen mukaan. Silloin matka tuntui pitkältä. Nyt perille hurauttaa autolla 20 minuutissa Turun keskustasta. Se on juuri sopiva matka pienelle eväsretkelle, jota ei ole sen kummemmin etukäteen suunniteltu.

Auto kannattaa jättää parkkiin Nautelankosken museon parkkipaikalle (Nautelankoskentie 40, Lieto). Jos käytät linja-autoa, Turusta perille pääsee busseilla numero 401, 402, 403 ja 404. 

Luontopolku lähtee museon pihapiiristä. Aurajoen ylittävän sillan molemmin puolin on selkeät viitat, joka kertovat minnepäin pitää lähteä.


Ensimmäinen opastusviitta jää harmillisesti myös viimeiseksi. Luontopolun lähtöpisteessä ei ole karttaa reitistä eikä tietoa matkan pituudesta. Alueella risteilevät polut hämmentävät kulkijoita, jotka polkujen risteyksissä kohdatessaan kyselevät toisiltaan mihin pitäisi mennä. Monet kääntyvät uskon puutteessa takaisin, kun eivät tiedä ovatko enää luontopolulla ollenkaan. 


Alue on kuitenkin pieni ja eksymisen vaaraa ei ole, kun joen äänet kantavat koko ajan kulkijan korviin. Luontopolku seuraa joenuomaa ja kulkee välillä haarautuen joen rantamilla noin 1,5 kilometriä alajuoksuun joen molemmilla puolilla. Jos vesi on alhaalla ja olet ketterä, voit polkujen yhtyessä ylittää joen kivien yli hypellen ja reitistä tulee rengasreitti. Muussa tapauksessa joudut palaamaan takaisin lähtöpisteeseen samaa puolta jokea kuin äsken tulit ja luontopolku täytyy kulkea kahtena, edestakaisena pätkänä.


Sillantakaisella puolella reittiä on rakastavaisten suosima, vaatimaton lintutorni. Alueella voi erikoisluvalla myös perhokalastaa. Muu kalastus on kielletty.


Rinneniityillä riittää kesäpäivinä katseltavaa ja metsiköissä kuunneltavaa, kun luonnonsuojelualueen runsas linnusto antaa laulunäytteitä. Harmi etten vieläkään tunnista jokaista!


Parhaat eväsretkipaikat ovat kallioilla kosken tuntumassa.


Valokuvaajat viivähtävät mielellään joen ylityspaikalla, josta aukeaa pastoraalisia näkymiä varsinaissuomalaiseen jokilaaksoon. Idyllin kruunaa rantalaitumella vaeltavat lampaat.

samankaltaisia

0 kommenttia