Mallasnäkkileipä

Leonardo da Vinkki - 7/05/2018



Hapanjuuresta ja maltaista huolimatta, Mallasnäkkileipä on maultaan lempeä, kaikkien suuhun sopiva. Näkkileipien tapaan se on helppo valmistaa ja leivistä saa vaivattomasti ammattimaisen näköisiä, minkä vuoksi Mallasnäkkäri sopii mainiosti myös tuliaisiksi.

Tarvitset leivän valmistukseen hapanjuuren, jonka valmistusohjeen löydät täältä.

12 kpl

1 dl hapanjuurta
1 dl ruisjauhoja
1 dl vettä

Sekoita hapanjuuri, vesi ja ruisjauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä raski huoneenlämpöön 8–9 tunniksi.

2 dl haaleaa vettä
15 g hiivaa
0,75 tl suolaa
0,5 dl hunajaa
0,5 dl mämmi- ja leipämaltaita
2 dl vehnäjauhoja
5 dl ruisjauhoja

Lisää raskiin 2 dl haaleaa vettä, hiiva, suola, hunaja ja mallasjauhot. Sekoita kunnes hiiva liukenee nesteeseen. Vaivaa joukkoon vehnä- ja ruisjauhot. Taikina on sitkeää ja käsiin tarttuvaa, mutta älä käytä ohjeessa mainittua enempää jauhoja.

Peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön pariksi tunniksi.

Jauhota pöytä ja kädet hyvin ja nostele taikinasta sitruunan kokoisia paloja leivinpöydälle. Kauli palat taikinaa välillä käännellen mahdollisimman ohueksi levyksi. Itse tykkään kaulia Mallasnäkkileivän ristiin rastiin kuviokaulimella, mutta tavallinen kaulin käy työhön yhtä hyvin. Muista silloin pistellä näkkileivät ennen paistamista. 

Ota levystä 20 cm halkaisijaltaan olevalla irtokakkuvuoan reunalla tai kattilan kannella ympyrän muotoisia näkkileipiä. Tasaisen ympyrän leipominen onnistuu helposti, sillä tiivistä taikinaa on helppoa käsitellä.


Nosta leivät kaksi kerrallaan leivinpaperilla suojatulle uunipellille ja paista 225 asteessa 7–9 minuuttia. Mallasnäkkileipä on ohut, joten se palaa herkästi. Katso siis erityisesti ensimmäisen pellillisen perään, jotta tiedät oikean paistoajan omassa uunissasi.

Jäähdytä ritilällä.

samankaltaisia

0 kommenttia