Mallas-perunasämpylät

Leonardo da Vinkki - 5/01/2019



"Jämäsämpylät" ovat ihan parhaita! Minulla on yleensä aina pakkasessa juustonvalmistuksesta jäänyttä heraa ja kotikaljan valmistuksen sivutuotetta mäskiä. Käytän ne leipien ja sämpylöiden leivonnassa. Lopputulos on aina mahtava. Ikinä en muista, että näistä aineksista tehty leipä olisi ollut jotenkin mitäänsanomatonta tai pahaa. Tällä kertaa raastoin joukkoon vielä aterialta jääneen keitetyn perunan, ja maku vain parani.

14 kpl

5 dl heraa
2 dl mäskiä
1 dl siirappia
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa 
1 keitetty peruna
4 dl ruisjauhoja
9 dl vehnäjauhoja

Lämmitä hera ja mäski kädenlämpöiseksi seokseksi. Liuota joukkoon siirappi, hiiva ja suola. Raasta sekaan keitetty peruna. Alusta joukkoon ensin 4 dl ruisjauhoja ja sen jälkeen vähitellen vehnäjauhoja samalla taikinaa vaivaten kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Vehnäjauhojen määrä riippuu mäskin kosteudesta, joten jauhojen tarkkaa määrää on mahdoton sanoa. Tarkkaile taikinaa jauhoja lisätessäsi ja lopeta heti, kun taikina tuntuu leivottavalta. Näin saat pehmeitä sämpylöitä.

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä puolisen tuntia. 

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa se kahdeksi palaksi, rullaa palat tangoiksi ja leikkaa niistä 14 sämpylää. Nosta palat leivinpaperilla suojatulle pellille. Peitä leivät liinalla ja kohota huoneenlämmössä.

Paista sämpylöitä 225 asteessa noin 15 minuuttia. 

Jäähdytä ritilällä liinan alla.

samankaltaisia

0 kommenttia