Täräyttävän hyvät Oreo-vaahtokarkit

Leonardo da Vinkki - 12/16/2020


Marraskuussa julkaisemani limevaahtokarkkireseptin jälkeen useampi teistä kysyi onnistuuko vaahtokarkkien teko ilman lämpömittaria. Kyllä onnistuu. Sokerimassan lämpötila vaikuttaa makeisten rakenteeseen. Lämpömittaria käyttämällä saat napattua sokerin hellalta aina samassa lämpötilassa, eli vaahtokarkit ovat joka kerta tasalaatuisia. Jos pieni vaihtelu ei haittaa, keitä massaa ensimmäisellä kerralla 10-12 minuuttia. Todennäköisesti lopputulos on ok. Hellat ovat kuitenkin yksilöitä. Keittoaikaa lyhentämällä saat pehmeämpiä ja pidentämällä tiiviimpiä vaahtokarkkeja. Älä kuitenkaan keitä yli 15 minuuttia.

Itse tehdyt vaahtikset ovat niin superhyviä, että älä anna lämpömittarin puutteen estää makukokeiluja. Perusreseptiä muuntelemalla jokainen voi kehitellä oman mieliohjeensa.

Nämä Oreo-vaahtokarkit tein kyseisille kekseille person poikani iloksi. Karkkipurkilla kävi kyllä sitten sen sortin kuhina, että hän joutui lopulta toppuuttelemaan aikuisia! 

Oreo-vaahtokarkit

60 isoa vaahtokarkkia

vuokasprayta
tomusokeria

1 pkt Oreo-keksejä (154 g)
50 g kookosöljyä

12 liivatelehteä
1 dl vettä
4 dl taloussokeria
2 dl glukoosisiirappia
1 dl vettä
1 tl vaniljauutetta
0,25 tl suolaa

Suihkuta 20 x 28 cm vuoka vuokaspraylla. Ripottele päälle tomusokeria. Siirrä sivuun.

Murusta keksit ja öljy yleiskoneessa kunnes saat kosteaa massaa. Siirrä sivuun.

Pilko liivatelehdet yleiskoneen kulhoon. Kaada päälle 1 dl vettä. Jätä turpoamaan.

Sekoita kattilassa taloussokeri, siirappi, 0,5 dl vettä ja suola. Sekoita seosta keskilämmöllä kunnes sokeri sulaa. Nosta lämpöä ja anna kiehua sekoittamatta n. 10 minuuttia, eli kunnes seoksen lämpötila on piirun yli 120 astetta.

Kaada kuuma siirappiseos ohuena nauhana liivatelehtien päälle yleiskoneen käydessä hitaalla nopeudella. Kun liivate on sulanut ja seos on tasaista, käännä nopeus täysteholle. Vispaa reilut 10 minuuttia, eli kunnes massa on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää vaniljauute. Marmoroi sokeriseos Oreo-massalla.

Kaada kuohkea sokerimassa esivalmisteltuun vuokaan. Jätä huoneenlämpöön yön yli.

Irrota massan reunat vuoasta vuokaspraylla suihkutetulla spatulalla. Kumoa vaahtokarkkilevy tomusokerilla päällystetylle laudalle. Leikkaa öljytyllä veitsellä paloiksi. Pyörittele tomusokerissa. Harjaa pois irtosokeri.

Säilytä kannellisessa astiassa.



samankaltaisia

4 kommenttia

  1. Anonyymi2/22/2021

    Tällä reseptillä tulee aivan ihania vaahtokarkkeja, kiitos!

    Ennen olen toisella ohjeella tehnyt, tää on simppelimpi tehdä ja tulee todella maukkaita vaahtiksia��

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kiitos. Ole hyvä vaan. Helppo tämä tosiaan on.

    VastaaPoista
  3. Säilyyköhän viikon suljetussa astiassa? 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säilyvät kyllä, elleivät tule syödyksi. Meillä eivät ikinä kestä viikkoa. :-D

      Poista