Artekin 555-sohva sai ryhtinsä takaisin

Leonardo da Vinkki - 11/01/2018


Äidilläni on kaksi Ben af Schultenin suunnitelmaa, Artekin valmistamaa sohvaa, malli 555. Puurunko on 40 vuoden jälkeen yhä tip top kunnossa. Alkuperäinen verhoilu on jo kertaalleen vaihdettu laadukkaaseen yksiväriseen kankaaseen ja on siisti. 

Sohville ei kuitenkaan ole hetkeen voinut istua. Mallille tyypilliseen tapaan istuintyynyjen alla olevat vyöt ovat antaneet periksi ja roikkuvat maassa. Arvon vieraan takamus on mätkähtänyt yllättyneen kiljahduksen säestämänä lattialle, kun asiasta tietämätön kyläilijä on muutamaan kertaan erehtynyt istumaan sohvaan. 

Monet ovat ratkaisseet asian lisäämällä tyynyjen alle vanerilevyn. Kuljetuksen kannalta vaivattomampi ja huonekalun alkuperäistä henkeä kunnioittava ratkaisu on vaihtaa vyöt. Työ ei vaadi sen kummempaa osaamista, mutta pientä puuhailua ja vaivannäköä on tiedossa. 

Edullinen ja hyvä materiaali uusiksi vöiksi on rautakaupoissa myytävät nostoliinat. Niitä on eripainoisille kuormille. Sohviin sopiva liina on kevyille kuormille tarkoitettu, auton turvavyön kaltainen hihna. 6 cm leveä nostoliina vastaa alkuperäisen vyön leveyttä. 

Kun sohvat uudistaa itse, niitä ei tarvitse lähteä kuljettamaan verhoomoon ja säästöäkin syntyy reippaasti. Yhden sohvan korjaus maksoi kaikkine tarvikkeineen noin 50 €, kun osa nostoliinoista oli kauppaan mennessäni sopivasti tarjouksessa. Normaalihinnalla kunnostuksen hinta on 70–80 €. 

Tarvikkeet 

puukko 
pihdit 
sakset
vasara 
6 cm leveää, mustaa nostoliinaa 
kynttilä 
niittipistooli 
niittejä 
paksua teippiä 

Teko-ohje

Alkuperäiset vyöt on niitattu sohvan koivurunkoon kiinni. Nosta niittejä puuosia varoen hieman puukon kärjellä ylös ja irrota ne yksitellen pihdeillä. Yhdessä vyössä on yhteensä 12 niittiä, joten nyppimistä riittää. Itselläni työvaihe vei nelisen tuntia / sohva.

Naputtele vasaralla kevyesti alue, josta poistit niitit.

Leikkaa liinoista koukut irti, mutta jätä jokaiseen pieni pala nostoliinaa. Liinanpalasta voit naulata koukun vaikka johonkin vintin tai varastorakennuksen puuparruun ja käyttää sitä tavaroiden ripustukseen.

Mittaa sohvan syvyys. Leikkaa mitan mukaan yksi vyö ja sen avulla loput. Vedä leikatut päät sekä ylä- että alapuolelta kerran kynttilän liekin läpi.

Nido nostoliinan palat entisten vöiden paikoille ampuen vähintään 6 niittä / pää. Pehmeään koivuun niitit uppoavat helposti.

Alun perin sohvassa on ollut vöitä vain näin syvyyssuunnassa. Huonoksi osoittautunutta rakennetta on nyt hyvä tukevoittaa ja lisätä 4–5 vyötä myös leveyssuuntaan. Mittaa tarvittava pituus, leikkaa liinasta palat ja polta päät. Niittaa vyön pää toiseen päätyyn, pujota nauha paikalleen ja niittaa myös toinen pää sohvaan kiinni. Kiinnitä samoin myös muut vyöt. 


Naputtele niitatut alueet kevyesti vasaralla, jotta mahdollisesti koholle jääneet niitit painuvat puuhun.

Peitä niitatut alueet tukevalla teipillä. Älä käytä kangasteippiä, joka saattaa päästää väriä sohvan istuintyynyjen päälliseen.


Sitten vain tyynyt takaisin paikoilleen ja sohva on taas käyttökunnossa.

samankaltaisia

8 kommenttia

  1. Anonyymi3/06/2021

    Wau! Kunnioitettavaa uudistaa huonekalu ja arvokasta, että jaoit vinkin! Kiitos :)

    VastaaPoista
  2. Nyt kunnostetuissa sohvissa on jo istuttu pitkään. Kunnostus on osoittautunut hyvin toimivaksi ratkaisuksi.

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkeistä! Jos vain uskallan anopin mökin sohvaan koskea niin tämän todennäköisesti teemme mieheni kanssa myöhemmin syksyllä salaa anopilta :) Huomaa ensi keväällä ehkä. Oliko vaikea saada riittävän tiukalle vyöt? Mutta kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut ollenkaan vaikeaa. Todella helppo projekti.

      Poista
  4. Anonyymi8/24/2022

    Hei! Kiitos vinkeistä! Sama operaatio edessä mutta ensin pitäisi saada sohva kuljetettua meille kotiin ja siihen liittyen minulla olisikin kysymys: osaatko sanoa saako sohvan sivu ja takalevyt irti? Näyttäisi kuvista päätellen olevan jonkinlaisilla ruuveilla kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi8/24/2022

      Enpä osaa sanoa. Kyllä sohva tietysti osista kasattu on, mutta en osaa sanoa kuinka vaivattomasti se kotioloissa sujuu. Sohvaa en juuri nyt pääse tarkastamaan, koska se on äitini luona.

      Poista
  5. Anonyymi9/18/2022

    Moi! Kiitos tästä mainiosta ohjeesta, sama projekti edessä itsellä. Muistatko minkä pituisia niittejä käytit? Mietin, että tarvitseeko jotain ekstrajäreitä.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi2/15/2024

    Mulla meni vanhojen vöiden irrottamiseen yks päivä ja uusien niittaamiseen toinen. Kolmantena laitoin vielä vöiden ja niittien päälle yhden koristenauhakierroksen. En löytänyt alkuperäisten levyisiä nauhoja. Laitoin kapeammat. Niittilaatikkoon jäi yksi niittiliuska ja sidontaliinojen tarpeen laskin ensin liian pieneksi.

    VastaaPoista