Näin tammikuussa puutarhuritkin ehtivät vielä lukea. Suomen ihanat kirjastot ovat aarteita täynnä! Tässä omat kirjasuosikkini.
Paratiisin hedelmät
Vuosituhannen vaihteessa julkaistu upea valokuvakirja, joka sisältää Lorenza de'Medicin ruokareseptejä ja monenlaista hauskaa tietoa. Karviainen on lempimarjojani, mutta enpä ennen kirjan lukemista tullut ajatelleeksi, että sen englanninkielinen nimi gooseberry tulee siitä, että englantilaisilla oli tapana käyttää marjaa hanhiruoissa. Vaikka onhan se itsestään selvää, kun sen kirjasta lukee. Sopisi varmaan myös broileriruokiin. Pitäisikö ensi kesänä kokeilla? Tai, ehkä valmistan karviaismarjoja samppanjassa. Siihenkin löytyy kirjasta resepti.
Tulppaanikuume
Tulppaanikuumeesta tuli juuri dokumentti televisiosta. Jos aihe jäi kiinnostamaan, lukemistoksi sopii Deborah Moggachin Tulppaanikuume, ajankuvaus 1600-luvun Amsterdamista. Kirjan jälkeen oman puutarhan tulppaanit eivät ole ihan entisellään ja syksyllä istutettavia sipuleitakin katsoo toisin.
Tuoksujen puutarha
Eeva Ruoffin Tuoksujen puutarhassa katseen sijasta keskiössä on hajuaisti. Tiedätkö miltä oma lempikasvisi tuoksuu? Jos se ei ole kukka, sitä ei välttämättä tule haisteltua. Kukkakin saattaa jäädä haistelematta, jos tuoksu on vieno tai ei ehkä niitä suloisimpia.
Tuoksujen maailmaan kannattaa heittäytyä. Hajuaisti on vahva aisti, josta jää helposti lähtemätön muistijälki. Itselleni esim. tomaattien tuoksu tuo aina mieleeni lapsuuden kesät ja kasvihuoneessa puuhailevan isoisäni. Lämpimän lasihuoneen huumaavassa tomaatintuoksussa kasvaneena petyn joka kerta, kun kaupan tomaatti ei tuoksu. Nykyään sitä tapahtuu harmillisen usein. Silloin tomaatit jäävät minulta ostamatta.
Puutarhurin vuosi
Karel Čapekin 30-luvun klassikko, jossa kirjailija kepeään sävyyn pakinoi puutarhanhoidosta. Kirja etenee vuodenkierron mukaan ja alkaa tammikuusta. Siis, mitä sopivin kirja tähän hetkeen! "Etkä tämän koomin enää kävele maata pitkin tietämättä, minkä päällä kävelet."
0 kommenttia