Tiivis Jyväjemmarin leipä on helppo valmistaa, sillä ainekset vain sekoitetaan yhteen. Leipää ei tarvitse vaivata.
1 iso leipä
1. päivä
6 dl kiehuvaa vettä
3 dl kauranjyviä
3 dl hapanjuurta
Kaada kiehuva vesi kokonaisten kauranjyvien päälle. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hapanjuuri. Peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön (22–24°C) yön yli.
2. päivä
edellisenä päivänä tehty hapanjuuriseos
3 dl vehnärouhetta
2 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
Sekoita kaikki aineet kulhossa. Kaada seos 2 litran vuokaan. Kohota. (Aika vaihtelee olosuhteiden mukaan, mutta leivän kohoaminen kestää aina useamman tunnin.)
Kuumenna uuni 180-asteeseen ja paista leipää noin tunti ja 45 minuuttia.
Kumoa leipä vuoasta ja jäähdytä ritilällä. Paketoi jäähtynyt leipä muovipussiin ja anna tekeytyä seuraavaan päivään. Leikkaa ohuita viipaleita ja nauti!
0 kommenttia