Ohjeen sämpylöissä ei näyttäisi olevan mitään ihmeellistä, siksi joka kerta ihmettelen, miten hyviä ne ovat. Voin taata, että nämä sämpylät eivät jää pöydälle homehtumaan.
12 kpl
5 dl kylmää vettä
5 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl hapanjuurta
2 dl ohrajauhoa
8 dl vehnäjauhoa
Liuota hiiva ja suola kylmään veteen. Lisää hapanjuuri. Sekoita joukkoon ohrajauhot ja alusta lopuksi taikinaan vehnäjauhot. Vaivaa reilut 5 minuuttia.
Peitä taikinakulho ja nosta se jääkaappiin yöksi.
Ota taikina kylmästä ja anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi. Taittele taikina kulhoa pyöritellen reunoilta keskelle kunnes koko reuna on käyty läpi. Peitä liinalla ja kohota tunti.
Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa sitä kevyesti. Pyörittele taikinasta tanko ja jaa se 12 osaan. Muotoile jokaisesta palasta suurpiirteisesti sämpylä ja nosta ne parille leivinpaperilla suojatulle pellille.
Peitä liinalla ja kohota.
Aseta uunin pohjalle ritilä ja sen päälle pieni, metallinen uunivuoka. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Kun olet työntänyt sämpylät uuniin, viskaa kuumaan uunivuokaan muutama jääkuutio. Paista 10–12 minuuttia.
Jäähdytä ritilällä.
0 kommenttia