Kevätkranssi

Leonardo da Vinkki - 4/25/2018


Viiriäisen munat täytyy ostaa kaupasta, mutta Kevätkranssin muut luonnosta saatavat tarveaineet löytyvät hyvällä onnella omalta pihalta tai mökkitontilta. Kranssin tekokaan ei vaadi ihmeitä. Silti, kranssi tuo kotiin ihanan lupauksen keväästä. Viis siitä, että edes täällä etelässä ei juuri mikään vielä talven jäljiltä viherrä. Pian, ihan pian, puissa on lehdet!

Tarvikkeet

nippu villiviinin oksia
pari pajunoksaa
muutama ohut koivunoksan pää
pätkä ketunliekoa
hyppysellinen karhunsammalta
pilli
3 viiriäisen munaa
yleisliimaa
rautalankaa
huonot sakset tai leikkaavat pihdit

Teko-ohje

Valmistele munat. Tee neulalla munaan pienen pieni reikä munan kapeampaan päähän ja hieman isompi munan alaosaan. Puhalla pillillä pieneen reikään, jotta munan sisus valuu ulos. Huuhtele muna varoen sisältä ja ulkoa. Tee samoin kahdelle muulle munalle.

Kranssipohjaan tarvitset muutaman ohuen villiviinin varren. Köynnöksestä keväällä karsittavat kuolleet tai tiellä olevat osat sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Kerää ne nipuksi ja kiepauta soikioksi, joka on lähes ympyrä. Varret tarttuvat hyvin toisiinsa. Pyöritä niiden ympärille kevyesti kierros rautalankaa, joka sekä sitoo villiviinin varret yhteen että antaa ohuelle rungolle tarvittavaa tukevuutta. Lopuksi, sido kranssiin rautalangasta ripustuslenkki.

Kierrä pohjan päälle kierros ketunliekoa. Leikkaa pajun ja koivun oksat sopivan mittaisiksi ja työnnä niitä huolettomasti sinne tänne kranssiin. Kiinnitä alaosaan rautalangalla pieni mätäs sammalta ja ketunliekoa linnunpesäksi

Liimaa sammaleen päälle yleisliimalla kolme viiriäisen munaa ja anna niiden rauhassa kuivua paikoilleen ennen kuin viet kranssin koristeeksi. Tämä osuus onkin ehkä Kevätkranssin valmistuksen vaikein osa. Liiman kuivumisen odottelu vaatii itsehillintää! (Hätähousut voivat käyttää kuumaliimaa, mutta jos maltat odottaa, esimerkiksi vanha kunnon Eri Keeper käy hommaan aivan yhtä hyvin.)


samankaltaisia

0 kommenttia