Punajuurileipä

Leonardo da Vinkki - 10/13/2018


Punajuuri ja kumina ovat loistava makuyhdistelmä! Pari on lempipyttipannuni sydän ja varsinkin syksyisin usein leipätaikinani perusta. Ei ihme, sillä punajuuri on suosikkijuurekseni. En koskaan kyllästy ihailemaan sen uskomatonta väriä. 

Miksi ihmeessä punajuuri useimmiten löytää tiensä ruokapöytään vain rosollissa? Rosolli, eli sallatti, on hyvää, mutta punajuuri on oiva juures moneen salaattiin, leipään, leivonnaiseen, ruokaan ja jälkiruokaan. Kun kerran on lautasella nähnyt valkoisella fetajuustolla ja vihreällä rucolalla kruunatun tummanpunaisen punajuuripyttipannun, maailma ei ole entisensä. 

Punajuuren keittiön valloitus voi alkaa vaikka tällä leipäreseptillä. Tarvitset leivän valmistukseen hapanjuuren, jonka valmistusohjeen löydät täältä.

2 leipää

1 dl hapanjuurta
2 dl kädenlämpöistä vettä
2 dl ruisjauhoja

Sekoita hapanjuuri, vesi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä raski huoneenlämpöön kunnes se kuplii, tämä vie yleensä 7–9 tuntia. 

2 pientä (300 g) raakaa punajuurta raasteena
3 dl haaleaa vettä
1 rkl suolaa
1 rkl kuminaa
3 rkl siirappia
2 dl ruisrouhetta
7 dl ruisjauhoja
5 dl spelttijauhoja
ruis-tai spelttihiutaleita

Lisää raskiin raastettu punajuuri, vesi, suola, kumina, siirappi ja ruisrouhe. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia lisäten samalla vähitellen jauhot taikinaan. 

Peitä liinalla ja kohota 4 tuntia.

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä hetki. Taikina on tahmeaa ja löysää, mutta älä lisää siihen jauhoja. Käytä jauhoja vain sen verran, että saat taikinaa käsiteltyä. Lasta auttaa taikinan kääntelyssä. Jaa kimpale kahtia. Nosta palat voideltuihin vuokiin ja tasoita pinta öljytyin käsin. Ripottele päälle ruis-tai spelttihiutaleita. 

Peitä liinalla. Kohota kaksi tuntia.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista 15 minuuttia. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia. 

Jäähdytä ritilällä leivinliinan alla.


samankaltaisia

2 kommenttia

  1. Punajuurta tulee käytettyä aika vähän, vaikka se onkin todella hyvää. Pitäisi ehdottomasti hyödyntää sitä enemmän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin ihmeellistä miten vähän punajuurta käytetään? Maku ei häpeä muiden juuresten rinnalla ja onhan se ihan ylivoimaisesti kaunein juureksemme. Miten mullasta voi nousta jotain niin hurmaavan punaista!

      Poista