Huolettomat arkisämpylät

Leonardo da Vinkki - 12/13/2018


Huolettomat arkisämpylät leikataan viipaleina pellille. Niitä ei tarvitse sen kummemmin muotoilla. Kun taikinankin tekee kone, leipominen on nopeaa ja vaivatonta.

Vaalea sämpylä maistuu aina, mutta erityisen maukas herkku syntyy, kun näille ihanaisille sipaisee voita ja leikkaa päälle tuhdin palan valkohomejuustoa. Jos käsiin osuu lisäksi lasi valkoviiniä, niin vaatimaton leipä nostaa yllättäen arkisen hetken juhlaksi.

12 kpl

1 ps kuivahiivaa
1 + 2 tl sokeria
5 dl lämmintä vettä
0,5 dl ruokaöljyä
2 tl suolaa
7 dl ruissihtijauhoja
5 dl vehnäjauhoja

Sekoita kuivahiiva ja 1 tl sokeria desilitraan kädenlämpöistä vettä. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä kunnes se kuohahtaa, eli noin 5 minuuttia. Lisää odottamaan jäänyt vesi, ruokaöljy, 2 tl sokeria ja suola. Alusta joukkoon ruissihtijauhot. Vaivaa muutama minuutti. Lisää vehnäjauhot vähitellen taikinaan jatkaen samalla vaivausta. Lopeta, kun taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

Peitä liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä puolisen tuntia. 

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, muotoile taikinasta pitkä tanko ja leikkaa siitä 12 sämpylää. Nosta palat sen kummempia muotoilematta kahdelle leivinpaperilla suojatulle pellille. 

Peitä sämpylät liinalla ja kohota huoneenlämmössä vajaat puoli tuntia.

Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. 

Jäähdytä ilman liinaa.

samankaltaisia

0 kommenttia