Kultainen pitsa

Leonardo da Vinkki - 6/02/2019



Kultainen sieni-sipulipitsa on perheemme klassikko, pikaisesti tehty suupala, kun tekee mieli jotain suolaista hyvää. Sitä voi syödä sekä lämpimänä että kylmänä ja herkku toimii myös retkieväänä. 

Me sienestämme, joten syksyllä leivomme pitsan tuoreista sekasienistä, muulloin ilman rasvaa kuivaksi paistetusta ja pakastetusta sienihakkeesta. Pakaste säilyy näppärästi seuraavaan sienestyskauteen, kun paistamisessa ei käytä voita tai öljyä.

Värinsä pitsa saa kullankeltaiseksi kuullotetusta sipulista ja syvänkeltaiseksi uunissa ruskistuneesta juustosta. Tomaattia ei tähän pitsaan tule. Itse pidän pitsan päälle ripotellusta Emmental punaleima  -raasteesta, vaikka se voimakkaan makuisena juustona vähän peittää sienen makua. Muu perhe suosii lempeämpiä juustoja. Kukin makunsa mukaan.

Pohja:
1 dl vettä
10 g hiivaa
0,5 tl suolaa
1 rkl ruokaöljyä 
vajaa 6 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 l tuoreita metsäsieniä (pakasteesta)
1 sipuli
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
150 g juustoraastetta

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää ruokaöljy. Alusta joukkoon jauhoja, kunnes taikina on leivottavaa ja irtoaa kulhon reunoista.

Kaaviloi taikina ohueksi levyksi, siirrä leivinpaperin päälle uunipellille. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan siksi aikaa, kun teet täytteen.

Kuullota sipulit kullan keltaisiksi voissa. Lisää jo vähän sulaneet sienet pannulle sipulien sekaan. Kuumenna. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sivele pitsapohjan reunat öljyllä. Levitä täyte pohjalle. Ripottele päälle juustoraastetta.

Paista 225 asteessa 15 - 20 minuuttia, jos käytät Emmental punaleimaa tai mustaleimaa. Vähemmän voimakkailla, rasvaisilla juustoilla paistolämpötila on 250 astetta ja paistoaika 15 minuuttia. 

samankaltaisia

0 kommenttia