Kesälukemisena Mitfordin murhat

Leonardo da Vinkki - 6/25/2019



Kun kirjan kannessa lukee "Downton Abbey kohtaa Agatha Christien!", niin onhan se kannettava kotiin ja otettava kesän lukulistalle, johon dekkarit perinteisesti kuuluvat. Pidän vanhanaikaisista, väkivallattomista salapoliisiromaaneista, joissa murhaajat ratkaistaan älyllä, nokkeluudella ja muutamalla kupillisella hyvää teetä. 

Kirjailija

Mitfordin murhat -kirjan kirjoittaja, englantilainen Jessica Fellowes, tunnetaan Downton Abbey -televisiosarjan kirjaversioiden tekijänä. Hän on TV-sarjan luojan, Julian Fellowesin veljentytär. 

Dekkarissa liikutaan samalla aikakaudella kuin Downton Abbeyssa ja yhteys televisiosarjaan näkyy rikkaina yksityiskohtina, kun kirjassa kuvataan yläluokan elämää ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Todelliset henkilöt ja tapahtumat

Mitfordin murhat aloittaa todellisiin tapahtumiin ja historiallisiin henkilöihin perustuvan kirjasarjan, jossa käsitellään ratkaisematta jääneitä rikoksia. Sarjan ensimmäisessä osassa tapahtumat liikkeelle sysäävä rikoksen uhri on kuuluisalta kaimaltaan ja kummitädiltään nimensä saanut sotasairaanhoitaja Florence Nightingale Shore, joka kuoli junamatkalla saamiinsa vammoihin. Murhaajaa ei koskaan saatu kiinni. Myös kirjan nimessä mainittu Mitfordin aatelisperhe oli olemassa. Perheen kuusi tytärtä antoivat skandaalinkäryisiä puheenaiheita 1900-luvun alun seurapiireille.

Kuvitteellinen tarina

Mitä tapahtui Florence Shorelle, joka 12. tammikuuta 1920 nousi junaan Victoria-asemalla Lontoossa, mutta ei koskaan päässyt perille ystävänsä luokse St Leonards-on-Seahin? Fiktiivisessä tarinassa sitä selvittämään ryhtyy sattumalta Mitfordien maalaiskartanoon lapsenvahdiksi päätynyt työläisperheen tyttö Louisa Cannon yhdessä perheen vanhimman tyttären, 16-vuotiaan Nancy Mitfordin kanssa. 

Kirja etenee leppoisaan tahtiin. Jännitys ei missään vaiheessa kiristy äärimmilleen, sillä murhamysteerin selvittelyn lomassa aikakauden ja tapojen kuvaus saa laveasti tilaa. Mukaan mahtuu myös ripaus romantiikkaa, kun tapauksen selvittelyssä tyttöjä auttaa nuori junapoliisi Guy Sullivan ja aikuisuuden kynnyksellä oleva Nancy löytää tanssiaisista vakavasti otettavan ihastuksen.

Mitfordin murhat on sujuvasti kirjoitettu ja sen 20-luvun tunnelma on hurmaava. Kunnon murhamysteerin tapaan motiiveja ja epäiltyjä riittää. Ratkaisu löytyy vasta lopussa. Se on täydellinen riippumattokirja lempeään kesäiltaan. Mitfordin ja Downton Abbeyn väki liikkuvat selvästi samoissa piireissä. Agatha Christielle kirja kuitenkin jää toiseksi.

Kello seitsemältä talossa yöpyvät vieraat olivat alkaneet kerääntyä olohuoneeseen, miehet frakeissa, naiset pitkissä puvuissa ja iltahansikkaissa, kaikki innokkaina aloittamaan juhlimisen. Lakeijat kantoivat samppanjalaseilla lastattuja tarjottimia kynttilänvalon näyttäessä ihmiset pehmeässä, imartelevassa valossa. Taulunkehyksiin oli kiedottu murattia ja kaikilla tasaisilla pinnoilla oli ansariruusuja maljakoissa. Puheensorina oli matalaa, mutta odotukset olivat korkealla.


***

Jos kirjan henkilöt jäivät kiinnostamaan, lue myös Mary S. Lovellin kirjoittama elämänkerta Mitfordin tytöt - Sodassa ja rakkaudessa (Schiltds, 2010).


Jessica Fellowes, Mitfordin murhat, 2018 (The Mitford murders, 2017)
Kustantaja: Otava
Käännös: Laura Beck
398 sivua

samankaltaisia

0 kommenttia