Sydänsämpylät

Leonardo da Vinkki - 9/11/2019


Itsekin leivon kerta toisensa perään helposti niitä samoja pyöreitä sämpylöitä, vaikka sydänsämpylät pyöräyttää ihan samalla vaivalla. Tämä resepti muistutuksena sekä sinulle että tänne kotikeittiöön.


10 sämpylää

1,5 dl mäskiä
3,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl spelttihiutaleita
1 dl aprikoosimarmeladia
0,5 dl hunajaa
4 dl ruisjauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen vesi-mäskiseokseen. Lisää joukkoon spelttihiutaleet, aprikoosimarmeladi ja hunaja. Sekoita. Vaivaa taikinaan ruisjauhot ja lopuksi vähitellen vehnäjauhoja kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa taikinakulhosta. Jauhojen tarkkaa määrää riippuu mäskin kosteudesta, joten se selviää vasta leipää leipoessa. Jos olet epävarma, hieman liian vähän jauhoja on aina parempi kuin hieman liikaa.

Kaada taikina heti, kohottamatta, jauhotetulle pöydälle ja vaivaa vielä hetki. Rullaa taikinasta tanko ja leikkaa se kymmeneen tasakokoiseen palaan. Pyörittele paloista pallot. Leikkaa keskelle paloja veitsellä syvä viilto ja levitä sämpylä sydämen muotoiseksi. Nosta leivinpaperilla suojatulle pellille.

Kohota liinan alla puolisen tuntia. 

Paista 250 asteessa n. 10 minuuttia. 

Nosta sämpylät uuniritilälle, peitä liinalla ja jäähdytä. Sitten vain päälle sipaisu voita, pala juustoa ja herkuttelemaan!

samankaltaisia

0 kommenttia