Valentinen makeiset

Leonardo da Vinkki - 2/07/2020


Marsipaanimakeisia on helppo tehdä. Edes reseptiä ei tarvita. Valmistus sujuu näppituntumalla. Ohje antaa oikeaan suuntaan ohjaavat mitat, joita voit muunnella makusi mukaan.

Tarjolla on erikokoisia marsipaanipakkauksia. Myös marsipaanin koostumus vaihtelee. Toiset ovat pehmeitä ja helposti käsiteltäviä, toiset kovempia. Ota mitä on tarjolla ja työstä marsipaani työn edetessä mieleiseksesi.

Itse käyttämäni marsipaani on pehmeää ja ohje sen mukainen.

Jos käytät kaapissa jo hieman kovettunutta marsipaania, voit tehdä makeismassa yleiskoneen leikkuuterällä. Pehmeä massa työstetään käsin.

40 makeista

125 g marsipaania
0,5 dl punssia
tilkka vettä
muutama tippa vihreää elintarvikeväriä
muutama tippa keltaista elintarvikeväriä
1 ps mantelijauhetta
0,5 pkt tomusokeria
2 levyä tummaa suklaata
1 ps pistaasimanteleita, rouhittuna

Sekoita elintarvikevärit tilkkaan vettä ja värjää mantelimassa vaivaamalla neste siihen käsin. Värien suhde on 50/50. Käytä vain vähän nestettä, sillä voit joutua säätämään väriä ensimmäisen värjäyskierroksen jälkeen, jotta saat haluamasi vihreän sävyn. 

Mausta massa punssilla. Maistele massaa, niin saat siihen haluamasi maun. Punssia voi kulua yllättävän paljon, mutta lisää sitä vähän kerrallaan.

Jos mantelimassa on alunperin kovin pehmeää, se voi tässä vaiheessa olla turhan sitkeää muokattavaksi. Lisää massaan tarpeen mukaan mantelijauhetta ja tomusokeria suhteessa 50/50. 

Kun massa on sopivan kiinteää, rullaa se muutamaksi pötköksi ja leikkaa ne 4 cm pitkiksi paloiksi. Työ sujuu joutuisasti, sillä massa on helposti käsiteltävää.


Rouhi pistaasti ja kaada ne pieneen kulhoon. Sulata suklaa.


Kasta mantelipötköjen toinen pää sulaan suklaaseen ja pyöritä pistaasirouheessa. Nosta leivinpaperille kuivumaan.

Huomaa! Suklaata on ohjeessa runsaasti, sillä massapötköjen dippaus olemattomaan määrään suklaata on hankalaa. Siksi sulatan aina kaksi levyä. 

Yli jääneeseen suklaaseen sekoitan esimerkiksi kuivattuja hedelmiä, erilaisia pähkinöitä tai vaahtokarkkeja. Nostan suklaamassan foliosta tehtyihin karamellivuokiin - ja kas! - saan lähes ilman vaivaa toiset karkit kaupanpäälle. Näitä voivat syödä lapset, kun aikuiset maistelevat punssilla maustettuja marsipaanimakeisia.


samankaltaisia

0 kommenttia