Pura rutiinit atomeiksi ja tee muutos joka pysyy

Leonardo da Vinkki - 2/03/2020

Arvostelukappale / James Clear, Pura rutiinit atomeiksi

Uutena vuotena moni meistä teki lupauksia kehittyä paremmaksi versioksi itsestään. Ensi vuonna tähän aikaan olen 10 kiloa kevyempi. Kartan pikaruokaa, suosin kasviksia ja syön yleensäkin terveellisemmin. Vähennän ylitöitä ja vietän enemmän aikaa lasten kanssa. Tasaan tavaravuoret ja taltutan kaaoksen kodissani. ... Jo näin helmikuun alussa monet lupaukset on rikottu. Miksi muutos on niin vaikeaa?

Tähän ongelmaan iskee Tuuman tammikuussa 2020 julkaistu James Clearin elämäntaitokirja Pura rutiinit atomeiksi, joka lupaa muutoksen, joka pysyy.  Vieläpä helposti!

James Clear on toimintatapoihin, päätöksentekoon ja jatkuvaan kehittämiseen keskittynyt amerikkalainen kirjailija ja puhuja, joka purkaa muutoksen käytännön toimiksi. Hän uskoo, että ihmiset epäonnistuvat muutoksessa, koska keskittyvät tavoitteeseen

Tämä on monella tapaa haitaksi. Ongelma 1: Voittajilla ja häviäjillä on samat tavoitteet. Kunnianhimoinen tavoite ei takaa onnistumista. Ongelma 2: Tavoitteen saavuttaminen on vain hetkellinen muutos, jos hoidat pelkää oiretta kiinnittämättä huomiota sen aiheuttajaan. Esimerkiksi siivouksen jälkeen kotisi on hetkellisesti siisti. Jos kuitenkin pidät kiinni sottaisista tavoistasi, asut taas pian epäjärjestyksen keskellä ja toivot inspiraatiota tarttua imuriin. On unohdettava tavoitteiden asettaminen ja keskityttävä menetelmiin, rutiineihin ja oikeaan suuntaan vievään prosessiin. Ongelma 3: Tavoitteet rajoittavat onneasi. Lykkäät onnellisuutta aina seuraavaan virstanpylvääseen. Lisäksi luot joko-tai-asetelman, jossa joko saavutat tavoitteesi ja menestyt tai epäonnistut ja olet pettymys. Ei kuitenkaan ole mitään järkeä rajoittaa tyytyväisyyttäsi yhteen tapahtumasarjaan. Ongelma 4: Tavoitteet ovat ristiriidassa pitkän aikavälin kehityksen kanssa. Mikä ajaa sinua eteenpäin, kun olet saavuttanut tavoitteesi? Tästä syystä monet palaavat vanhoihin, huonoihin tapoihinsa. Tavoitteen asettamisessa halutaan voittaa peli. Menetelmien muuttamisen tarkoitus on jatkaa pelin pelaamista.

   Jos haluat parempia tuloksia, unohda tavoitteiden asettaminen. Keskity sen sijaan menetelmääsi.

Ideana on päättää millainen ihminen haluaisit olla ja ensimmäiseksi miettiä pienin mahdollinen asia, jonka voit tehdä muutoksen eteen ja aloittaa siitä. Ei mietitä haluttua lopputulosta, vaan keskitytään pienen pieniin askeliin, jotka vievät haluttuun suuntaan ja tehdään näistä teoista tapa. Lopulta rutiineiksi muuttuneet pienet ja vähäpätöisiltä vaikuttavat muutokset kertautuvat merkittäviksi tuloksiksi.

Sinun kannattaisi ehkä ennen kirjan avaamista miettiä valmiiksi muutama hyvä tapa, jotka haluaisit omaksua ja muutama huono, joista haluaisit päästä eroon. Clear tarjoaa käytännön askelia, miten muutoksen saa aikaan. Eli, miten tehdään halutusta hyvästä rutiinista ilmeinen, houkutteleva, helppo ja tyydyttävä. Ja päinvastoin, miten tehdään huonosta rutiinista näkymätön, vastenmielinen, vaikea ja epätyydyttävä.

Kirjan paras anti on juuri näissä selkeissä ja napakoissa käytännön toimintaohjeissa, joita Clear antaa. Näin ajatellen kirja olisi voinut olla noin 100 sivua lyhempikin. 

Kirjan lopussa siirrytään yleisempiin teemoihin. Kirjoittaja muistuttaa, että omaa suoritusta täytyy jatkuvasti arvioida, jotta pysyy tietoisena omasta suoritustasostaan. Elämä muuttuu, joten ajoittain on tarkistettava, palvelevatko vanhat rutiinisi sinua. Onko niissä parantamisen varaa, vain onko ne kenties kokonaan hylättävä.

Melko itsestään selvää on myös luvuksi kasvanut toteamus, että jokaisen olisi rakennettava omiin kykyihinsä ja persoonallisuuteensa sopivia rutiineja. Toimittava ympäristössä, joka on itselle luontainen.

   Veden keittäminen saa perunan pehmenemään mutta kananmunan kovenemaan. Et voi päättää, oletko peruna vai kananmuna, mutta voit tehdä päätöksen pelata sellaista peliä, jossa joko pehmeneminen tai koveneminen on eduksi. Jos kykenet löytämään suotuisan ympäristön, voit kääntää sinua vastaan olevan todennäköisyyden eduksesi.

Kirjan luettuani fiilis on, että kirjaan käytetty aika ei mennyt hukkaan. Käytännön toimiin ryhdyn ... huomenna. Kirjassa tosin taisi olla muutama sana myös suunnittelun ja toiminnan erosta. Sen kohdan uudelleen luettuani panen toimeksi ehkä jo tänään.

Kiitokset kirjasta, Nelli Miettinen!


Kirja nyt ilmestymistarjouksessa Tuuma kustannuksen sivulla 16.2. asti.


***

James Clear, Pura rutiinit atomeiksi, 2020 (Atomic Habits - An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones, 2018)
Kustantaja: Tuuma
Käännös: Kaisa Koskela
370 sivua

samankaltaisia

0 kommenttia