Kappelinmäen luontopolku

Leonardo da Vinkki - 11/14/2017


Kun paikallisessa lehdessä muutama vuosi sitten näin jutun Kappelinmäen luontopolusta, en heti osannut yhdistää otsikon nimeä Kuusiston linnaraunioiden alueeseen Kaarinassa, vaikka olen retkeillyt siellä useasti. Monet tuntevat tämän mukavan pikku kierroksen Kuusiston linnan tai Kuusiston kartanon luontopolkuna. 


Viimeksi kävimme perheen kanssa kiertämässä reitin viime viikonloppuna. Oli sateinen, valoton marraskuun päivä, mutta polku ei pettänyt odotuksia. Marraskuun luonto tarjosi hienoja väriyhdistelmiä ja paljon tutkittavaa. Heti polun alusta löytyi lupaus keväästä.


Lapsi oli ihan riemuissaan löydettyään parista notkelmasta kunnon liejun: "En tiennytkään, että mudasta lähtee näin hienoja ääniä!" Myrskyn kaatamat puut ja tutun maiseman muuttuminen tekivät retkestä jännittävän. Pystyssä törröttävissä juurakoissa ja vänkyröissä puissa näkyi karhuja ja metsän haltioita. 



Kotona poika innostui vielä tutkimaan kirjoista juuri hankitulla lukutaidolla puiden oksissa näkynyttä naavaa ja jäkälää. Myöhemmin illalla luettiin yhdessä kuusikossa viihtyvän punarinnan elintavoista, vaikka metsä oli jo hiljainen. Linnut olivat muuttaneet etelään. 



Alue on ympäri vuoden pienen lapsen aarreaitta, josta löytyy paljon muutakin kuin luontopolku. Keskiajalla Kuusiston piispanlinna oli katolisen Suomen hengellisen elämän ja poliittisen vallan keskus, mutta uskonpuhdistuksen jälkeen kuningas Kustaa Vaasa määräsi kirkollisen ylimystön pramean palatsin purettavaksi. Nyt jäljellä ovat vain rauniot, joissa pienet ritarit ja prinsessat voivat seikkailla. Linnanraunioita kiertävää polkua on helppo kulkea myös lastenrattaiden kanssa tai pyörätuolilla. Raunioille on rakennettu portaita ja kaiteita liikkumisen helpottamiseksi.

Kesäisin auki oleva taidekartano on täynnä yllätyksiä. Pimeässä kellarissa raksuttanutta kelloa muistellaan meillä vieläkin. Näin marraskuussa kartano on suljettu, mutta luontopolulla on viitteitä taidekartanon toiminnasta. Seuraa salaperäisiä opasteita...


Luontopolku sopii koko perheelle. 3,2 km pitkän, helppokulkuisen luontopolun jaksaa pienikin lapsi kulkea, kun patikoinnin katkaisee evästauko tai pari. Jos olet kiinnostunut linnuista, kiipeä alueen jompaankumpaan lintutorniin, joista toinen on aivan parkkipaikan lähistöllä, Fiskarinsuntin rannalla.



Luonnonsuojelualueella mutkitteleva luontopolku kiertää kuusikossa korkean Kappelinmäen ympäri. Nousut ja laskut ovat toisinaan jyrkkiä, mutta reitti on muuten helppokulkuinen. Pääpolusta erkanee hivenen huomaamaton polku, joka johtaa Kappelinmäen huipulle. Mäen päällä on näköalapaikka, josta avautuu huikea näköala Kuusistonlahdelle ja sen vieressä aukeavalle Piikkiönlahdelle. Maisemia ihaillessa voi syödä eväitä, sillä mäen päällä on ruokailua varten kaksi tukkipöytää. Nuotiopaikka löytyy rannasta, linnanraunioiden tuntumasta, jossa on myös vessa.

Ajo-ohjeet

Kappelinmäen luontopolku on helposti saavutettava luontoretkikohde, jonne pääsee autolla. Perille pääset kääntymällä Turun ja Helsingin väliseltä 110-tieltä Kaarinassa Saaristotielle. Muutaman minuutin ajettuasi käännyt vasemmalle Linnanrauniontielle ja jatkat maaseutumaisemissa mutkittelevalla tiellä, kunnes vasemmalla puolella on P-tunnuksin ilmoitettu parkkipaikka. Luontopolku alkaa parkkipaikan kulmalta. 

Jos olet kiinnostunut lähinnä Kuusiston linnan raunioista ja Kuusiston taidekartanosta, lähde valitse luontopolun sijasta hiekkatie. Kartano näkyy parkkipaikalta. Linnanrauniot ovat pienen kävelymatkan päässä saman tien varrella.

Navigaattorit löytävät luontopolun alkupäässä olevalle parkkipaikalle Kuusiston taidekartanon osoitteella Linnanrauniontie 577, Kaarina.




samankaltaisia

1 kommenttia