Talvihattu fleece-puserosta ja villahameesta


Vaatekaapit kannattaa käydä läpi kerran vuodessa ja poistaa sieltä kaikki mikä on jäänyt syystä tai toisesta käyttämättä. Ei siis onnistunut ensimmäisellä yrittämällä, mutta ehkä niistä saisi jotain käyttökelpoista tuunaamalla? Tämän talvihatun tein ystäväni tyttärelle puserosta, joka oli kaapista karsittu

Kierrätysmateriaalit

1 käytöstä poistettu fleece-pusero
villahame tai pieniä villakankaan paloja
lankakerän loppu

Teko-ohjeet

Hattu ei vaadi kaavoja, mutta pään ympärysmitta on hyvä olla tiedossa.

Käännä pusero väärinpäin ja suorista se työpöydälle. Kiinnitä etu- ja takaosa muutamalla nuppineulalla yhteen. 

Piirrä puseron etuosaan pysty suorakaide, joka alkaa puseron helmasta. Suorakaiteen leveys on puolet pään ympärysmitasta + puolet haluamastasi väljyysvarasta + 1 cm. Suorakaiteen korkeus saa olla hatun lopullisia mittoja korkeampi. Työvaraa on hyvä jättää 2030 cm. Piirrä tämän jälkeen suorakaiteen ylälaitaan vapaalla kädellä puoliympyrä. Muodon voi piirtää silmämääräisesti, sillä se voi olla lähellä ympyrän mittoja, hieman matalampi tai korkeampi. 

Jätä reilut saumavarat ja leikkaa pala irti.

Ompele hatun reunat yhteen. Käännä hattu oikeinpäin. Taita alareuna hatun sisään ja ompele se kiinni.

Lisää 2 cm:n saumavara ja leikkaa villakankaasta hatun ympärysmitan pituinen, leveä kaitale ja taita se kaksin kerroin kankaan nurjat puolet vastakkain. Yksi kaitale voi olla yhtä kangasta tai sen voi koota useammasta, erilaisesta palasta kuten tässä hatussa. 

Siksakkaa fleecen värisellä langalla ensimmäinen kaitale hattuun. Kun olet muutaman sentin päässä kaitaleen lopusta, käännä se kaksikerroin ja jatka kankaan päässä vaakasuoraa ommelta pystysuoraan alas, jotta saat kaitaleen yhdistävän sauman kiinni. Kaitale voi olla suorassa hatun alareunaan nähden tai vähän vinossa, jolloin fleece pilkahtaa toisesta sivusta kivasti esiin ja on toisessa piilossa. Itse suosin näitä "vinksahtaneita" hattuja.

Ompele toinen, erilevyinen kaitale ensimmäisen päälle siten, että äsken ommeltu siksaksauma jää kaitaleen alle piiloon.

Kolmas kaitale ommellaan hattuun suoralla tikillä ja taite käännetään sisään, kaitaleen alle piiloon.

Muotoile kaitaleiden yläpuolella oleva fleece-tötterö taittelemalla silmääsi miellyttävään muotoon ja kiinnitä se paikalleen muutamalla fleecen värisellä pistolla. (Tässä vaiheessa on suureksi avuksi, jos käytössä on ystävällisesti käyttöön "lainattu" perheenjäsenen tai ystävän pää, jossa oikeaa muotoa voi hakea.)

Rullaa villakankaasta 5 eripituista rullaa ja ompele ne kukaksi hattuun. Kokoa langasta kukan keskusta ja siitä roikkuvat hapsut. Kiinnitä ne ompelulangalla paikoilleen.
Samankaltaisia

0 kommenttia