Lakritsiruisleipä

Leonardo da Vinkki - 11/08/2017


Lakritsiruisleivän maku on mukavalla tavalla karvas. Ensimmäisenä päivänä rukiin makuun hienosti sopivan karvauden huomaa selvästi. Ajan kuluessa maku pyöristyy, kun maut tasaantuvat ja löytävät toisensa. 

Jos kaipaat leipään makeutta tai lisää makuvivahteita, lisää taikinaan 1 dl kuivattuja karpaloita. Ne sopivat Lakritsiruisleivän makuun täydellisesti! Mikään välttämätön lisä ne eivät ole, sillä leipä on hyvää näineenkin.

Mikäli sinulla ei vielä ole omaa hapanjuurta, saat ohjeen sen tekemiseen täältä. Rohkeasti vaan, tehtävä on helppo!

1 leipä

1 dl hapanjuurta
3 rkl melassia
0,25 tl raakalakritsijauhetta
1 tl suolaa
4 dl kädenlämpöistä vettä
2 dl salaattimixiä (auringonkukan-, kurpitsan- ja pinjansiemeniä, kuivattuja karpaloita)
5 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja

Liuota hapanjuuri, melassi, lakritsijauhe ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää salaattimix ja jauhot. Vaivaa 5 minuuttia.

Peitä taikinakulho liinalla ja jätä taikina huoneenlämpöön yön yli (12–14 tuntia).

Kaada taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Leivo se leiväksi ja nosta voideltuun leipävuokaan.

Kohota.

Paista leipää 250-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Laske lämpö 200-asteeseen ja paista vielä 40 minuuttia.

Ota leipä pois vuoasta ja jäähdytä ritilällä. Leikkaa vasta seuraavana päivänä. Syömisellä ei ole kiire, sillä tämä leipä säilyy pitkään hyvänä. Pieni säilytys vain parantaa makua.

Sipaise päälle raikasta, helposti leivälle levittyvää, maustamatonta tuorejuustoa ja kurkkua. Nauti!

samankaltaisia

0 kommenttia