Unohda marenki – leivo ylijäämävalkuaiset sämpylöiksi!

Leonardo da Vinkki - 2/22/2018


Leivonnasta yli jääneet valkuaiset päätyvät reseptitarjonnasta päätellen usein marenkiin, mutta kuka sitä makeaa aina jaksaa syödä? Makean hammastani ei ollenkaan kolottanut, joten päätin vatkata valkuaiset sämpylätaikinan joukkoon. Mahtava idea! Lopputulos on napakka, päältä rapea ja sisältä sitkaasti pehmeä herkku. 

Nesteenä käytän näin alkuvuodesta heraa, jota jää jouluna kattilaan, kun teen piimäjuustoa. Tapanani on pakastaa hera 5 desilitran rasioissa ja käyttää annokset myöhemmin leipätaikinoihin. Sen voi ohjeessa korvata vedellä. 

12 kpl

3 valkuaista
5 dl heraa tai vettä

25 g hiivaa
1,5 tl suolaa
2 rkl hunajaa
2 rkl rypsiöljyä
13 dl vehnäjauhoja

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Liuota hiiva haaleaan nesteeseen. Lisää suola, hunaja ja öljy. Mittaa joukkoon vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa 5 minuuttia. Sekoita joukkoon valkuaisvaahto ja jatka vaivausta vielä toiset 5 minuuttia, tai kunnes taikina irtoaa kulhosta. 

Peitä kulho leivinliinalla ja kohota noin tunti. Käy taikina läpi taitellen se reunoilta keskelle (4-5 taitosta). Peitä liinalla ja kohota vielä 45 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo se kahdeksi tangoksi. Leikkaa molemmat kuuteen, tasakokoiseen palaan. Pyörittele paloista sämpylöitä. Nosta ne leivinpaperilla päällystetylle leivinpellille ja sirottele päälle jauhoja. Paina jokaiseen piparkakkumuotilla syvä painauma. Kohota liinan alla 40 minuuttia.

Aseta uunin alatasolle vettä täynnä oleva uunivuoka. Paista sämpylöitä 225 asteen lämmössä n. 20 minuuttia. Jäähdytä ritilällä ilman liinaa. 

samankaltaisia

0 kommenttia