Lapsen huoneen remontissa eniten päänvaivaa aiheutti vuode. Pitkään mietimme parvisängyn hankintaa, mutta mieleisiä ei ollut tarjolla ja huonekaluna se olisi ollut huoneessa kovin hallitseva.
Yhtenä iltana asiaa pohtiessamme katse osui huoneen kiinteisiin, seinään upotettuihin kaappeihin, joiden 50-luvulta peräisin olevat ovet olivat tulleet käyttöikänsä päähän ja olivat hankalat käyttää. Siinähän se ratkaisu on! Mitta käteen: syvyys 65 cm, aukko 210 cm ja sisätilan leveys 235 cm. Olemassa oleva runkopatja 210 x 80 cm. Yhteen soviteltavissa.
Aloitin purkutyöt innokkaasti ennen kuin olin edes suunnitellut projektia loppuun asti. Kuvassa on jo neljä ovea ja kaapin kaksi väliseinää poistettu.
Takaseinän rappaus on väliseinien kohdalta tasoitettu, mutta ei vielä hiottu. Aukon keskeltä on poistettu pystysuora tukipalkki, minkä vuoksi aukon yläosa on tuettu uudella tukipuulla.
Sitten tuli pakolllinen tauko. Minulla oli ollut puutavaraa ja kulmarautoja varastossa, mutta nyt täydennystä piti hakea kaupasta.
Syvennyksen seinän ja katon rajan siistin L-listalla. Peitelistalla peitin myös kaapin ovien saranoiden jäljet ja uuden tukipalkin yläreunan. Syvennyksen katossakin oli hieman korjattavaa. Siihen oli jäänyt ikävät rajakohdat purettujen väliseinien kohdalle. Niihin sain laudat puretusta kuljetuslavasta.
Kun seinä oli hiottu, maalasin syvennyksen kolmeen kertaan turkoosilla Empire-kalustemaalilla, jota olen käyttänyt myös huoneen kalusteissa, esimerkiksi kuvan jakkarassa. Seinän alaosan jätin maalaamatta, koska se jää sängyn rungon taakse piiloon.
Sängyn rungon ajattelin tehdä laatikostoista, joihin saisin osan purettujen kaappien tavaroista. Aikani etsittyäni löysin sopivat kalusteet Ikeasta.
Syvennyksen oikeaan reunaan rakensin 45x45-puuparrusta 78 cm korkean, suorakaiteen muotoisen tuen ja ruuvasin sen seinään kiinni. Samalla kiinnitin seinään lukulampun ja aarrekaapin, koska työ oli helpointa tehdä nyt, kun sängyn rungoksi tulevat kaapit eivät ole tiellä.
Pitkälle takaseinälle kiinnitin 2 keittiökaappia, jotka nostin jalkasarjalla samaan korkeuteen eteen tulevien kahden MALM-lipaston kanssa.
Alla olevassa valokuvassa kaapit ovat vielä sikin sokin syvennyksessä, mutta idea alkaa tässä jo hahmottua. Kuvan alalaidassa näkyy lattiaan ruuvattu liimapuupalkki, joka nostaa lattian samaan tasoon syvennyksen laudoituksen kanssa. Sängyn runkohan tulee 15 cm ulos syvennyksestä.
Lipastot kiinnitin kulmaraudalla lattiaan. Ennen työhön ryhtymistä on hyvä vatupassilla tarkistaa, että lipastojen tasot ovat samalla korkeudella. Ja eikös, vanhalla talolla on vanhan talon juonet! Huomasin, että lattia ei ole aivan suora ja oikaisin sen toisen lipaston alta palalla vaneria.
Rakenne tukevoitui entisestään, kun kiinnitin keittiökaapit ja lipastot metallilaatoilla toisiinsa. Lopulta ruuvasin kaapistojen päälle vanerilevyn, joka peitti sängyn rungon ulkopuolelle, seinän ja patjan väliin jäävät aukot.
Merkitsin runkopatjan paikan vaneriin ja ruuvasin kulmiin neljä puupalaa, jotka jäävät piiloon patjan rungon sisäpuolelle. Kun paikka on ilman väljyysvaraa mitattu, ne pitävät patjan tukevasti paikoillaan.
Viimeksi siistin laatikoiden eteen lattiaan kiinnitetyn liimapuupalkin peitelistalla ja projekti alkoi olla jo loppusuoralla.
MALM-lipastojen väliin toivon vielä löytäväni mittoihin sopivan avohyllyn. Jos sitä ei löydy, rakennan sen vanerista. Väliajaksi siistin tilan ohuilla vanerilevyillä.
Varsinainen vuode oli jo tehty. Aukon sivut ja rungon valkoiset osat maalasin pesua kestävällä seinämaalilla samanaikaisesti, kun maalasin huoneen seinät valkoiseksi.
Sitten tarvitsi enää nostaa runkopatja paikoilleen ja sijata vuode. Muksu kiipesi heti uuteen pesäänsä ja sinne on sittemmin Aku Ankkojen kanssa mielelllään linnoittauduttu.
Tarvikkeet
2 EKET-keittiö kaappia 35x35x70 cm
2 valkoista MALM-lipastoa 80x78 cm
8 kpl CAPITA-jalkoja
2 tukipalkkia 45x45 mm
1 liimapuupalkki
pieni puulava
pala vaneria
6 puista L-listaa 32x28 mm
1 suora peitelista, lev 18 mm
1 suora peitelista, lev 32 mm
12 kulmarautaa 40x40 mm
2 kulmarautaa 40x60 mm
4 kiinnitysrautaa
ruuveja
turkoosia maalia
valkoista maalia
0 kommenttia