Isotädin hapanjuurileipä

Leonardo da Vinkki - 3/15/2018


Huittisissa asuva isotätini on vuosikymmeniä leiponut samaa matalaa, kakkomaista hapanjuurileipää. Hyvää reseptiä ei ole ollut tarpeen muuttaa. Aiemmin tosin osa jauhoista oli kuulemma ruisjauhoja. Nykyisin vehnäjauhojen kaveriksi on noussut kauralese, "ku pruukava sitä nii kehua syrämmel hyväks".

Reseptiä hän ei ole koskaan käyttänyt, mutta tässä leipomista vierestä seuraten talteen ottamani ohje.

Ja täällä lisää tätini leipomismuistoja 1900-luvun alkupuolelta. Kannattaa lukea!

1 leipä

2 dl juurta
2 dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
0,5 dl kauralesettä
6 dl vehnäjauhoja

Sekoita juuritaikina ja vesi. Lisää rypsiöljy, suola ja kauraleseet. Alusta lopuksi joukkoon vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa reilut 5 minuuttia. (Huomaa, että jauhojen määrä on arvio. Tarkkaa desimittaa ei voi sanoa, koska se riippuu hapanjuuren tanakkuudesta. Oma juureni on jotain paksun vellin ja löysän puuron välillä. Löydät oikean jauhomäärän omaan taikinaasi, kun lisäilet jauhoja joukkoon vähän kerrallaan.)

Peitä taikinakulho liinalla ja jätä taikina huoneenlämpöön tunniksi. 

Leivo taikina matalaksi, pyöreäksi leiväksi ja nosta se leivinpaperilla suojatulle pellille. Ripottele päälle jauhoja, peitä liinalla ja kohota 6–8 tuntia.

Aseta uuniin vesiastia ja kuumenna uuni 200-asteiseen. Ripottele leivän päälle vielä lisää jauhoja, jos tarve vaatii ja paista leipää 200-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Laske uunin lämpö 150-asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia. 

Jäähdytä ritilällä.


samankaltaisia

0 kommenttia