Kahdesta kelvottomasta puserosta yksi lempipaita

Leonardo da Vinkki - 3/22/2018


Toisinaan vaatekaapista löytyy kummallisia vaatteita. Omastani löytyi Zaran lämmin neule, joka oli ihan muodoton. Etu- ja takakappale olivat pienen koululaisen kokoa, mutta hihat olivat pitkät ja ulottuivat lapsen polven alapuolelle. V-pääntiestä melkein näkyi napa. Käyttökelvoton. Sinisessä puserossa puolestaan oli leveä ja iso pääaukko, jonka takia pusero oli jäänyt käyttämättä.

Kumpaakaan puseroa ei ikipäivänä käytettäisi. Ne siis olivat mitä parasta kokeilumateriaalia. En menettäisi mitään, jos yrittäisin ommella niistä lapselle jotain käyttökelpoista, mutta kokeilu epäonnistuisi.

Päätän yhdistää puserot yhdeksi uudeksi, käyttökelpoiseksi paidaksi.

Ensimmäiseksi pitää ratkaista kahden kurjan, eli pääaukon, muokkaus. Mittailen ja vertailen paitoja ja huomaan, että sininen ulottuu juuri ja juuri ruskean olkapäästä resoriin. Tartun reippaasti leikkuriin ja irrotan sinisestä paidasta etumuksen: suora linja olkapäästä helmaan ja pyöreän helman tasaus suoraksi.

Projekti etenee näppituntumalla. Sovitan sinistä kappaletta ruskean puseron päälle. Se peittää mukavasti liian syvän V-pääntien alaosan. Sinisenkin puseron pääntie asettuu siististi paikalleen vaikka asettelen sen alkuperäistä puseroa kapeammin, ruskean puseron pääntien levyiseksi. Kaikki ok.

Siksakkaan sinisen kappaleen reunat sinisellä siksakilla. Nuppineulaan palan kiinni ruskeaan puseroon ja ompelen sen mustalla siksakilla paikoilleen. 

Seuraavaksi on ratkaistava hihaongelma. Ne voisi vain huomaamattomasti lyhentää ja jättää kokonaan ruskeaksi, mutta silloin sininen etukappale jäisi yksin ja näyttäisi oudolta, erilliseltä lisältä. Hihoihin on syytä saada mahdollisimman paljon sinistä - ja sitähän minulla on vielä lähes yhden paidan verran.

Leikkaan hihansuut irti ruskean puseron hihoista. Pala on suunnilleen kaksi kertaa resorin korkuinen. Poistan hihasta pitkän pätkän ja jätän jäljelle jäävän hihan yläosan paikalleen puseroon. Nyt hiha on kahdessa palassa ja tarvittavaa mittaa lyhempi. 

Leikkaan sinisestä puserosta hihansuun irti ja siksakkaan leikatun reunan. Työnnän palan ruskean puseron resorin sisään, kiinnitän hihansuut muutamalla nuppineulalla toisiinsa ja ompelen ne siksakilla yhteen.

Leikkaan sinisen puseron hihasta valmiin "renkaan". Siksakkaan sinisellä langalla palan reunat. Pujotan sen resorin päälle ja nuppineulaan paikkaan, jossa se peittää äsken ompelemani siksaksauman. Siksakkaan palan kahdella mustalla siksakilla kiinni resoriin.

Ompelen siksakilla kaksi ruskeaa hihapalaa kiinni toisiinsa. 

Leikkaan sinisen puseron takakappaleesta yhtä leveän kaitaleen kuin äsken leikkasin sen hihasta ja siksakkaan sinisellä langalla palan reunat. Kiinnitän palan nuppineuloilla paikkaan, jossa se peittää äskeisen ruskeat hihan osat yhdistävän sauman. Ompelen palan kahdella mustalla siksakilla kiinni hihaan.

Valmis. Kahdesta kelvottomasta puserosta tuli paita, jota on paljon pidetty.



samankaltaisia

1 kommenttia

  1. Oi Tulipa kiva! Nuo värit vielä tällä hetkellä miellyttää silmää erityisesti.

    VastaaPoista