Blogissani on muitakin tämän tyyppisiä reseptejä, esimerkiksi Punajuurileipä tai Ruisleipien TOP 3 -listauksessani olleet Ruisherkku, Herkkusuun ruisvuoka ja Hiivaton ruisvuokaleipä. Nyt jonon jatkoksi tulee vielä Juureen leivottu ruishalko.
Nämä tiiliskivimäiset ruisleivät täynnä siemeniä, hedelmiä, juureksia ja vahvoja makuja ovat vuodesta toiseen suosikkejani. Ruis rakastaa kuminaa, pomeranssikuorta, kahvia, suklaata, mallasta, melassia ja siirappia. Kun toistensa kanssa taisteleville makuvivahteille antaa pari päivää aikaa löytää yhteinen sävel, leivästä leikattu ohut viipale on makunautinto vailla vertaa.
Vinkki! Jos sinulla on toisena leivontapäivänä kiireitä, lisää taikinaan noin 20 g hiivaa. Silloin taikina kohoaa noin kolmessa vartissa, mikä lyhentää valmistusaikaa neljällä tunnilla.
1 leipä
Nämä tiiliskivimäiset ruisleivät täynnä siemeniä, hedelmiä, juureksia ja vahvoja makuja ovat vuodesta toiseen suosikkejani. Ruis rakastaa kuminaa, pomeranssikuorta, kahvia, suklaata, mallasta, melassia ja siirappia. Kun toistensa kanssa taisteleville makuvivahteille antaa pari päivää aikaa löytää yhteinen sävel, leivästä leikattu ohut viipale on makunautinto vailla vertaa.
Vinkki! Jos sinulla on toisena leivontapäivänä kiireitä, lisää taikinaan noin 20 g hiivaa. Silloin taikina kohoaa noin kolmessa vartissa, mikä lyhentää valmistusaikaa neljällä tunnilla.
1 leipä
Raski:
0,75 dl hapanjuurta
2 dl haaleaa vettä
2 dl karkeita ruisjauhoja
Sekoita raski edellisenä iltana, peitä kulho liinalla ja jätä se huoneenlämpöön yön yli.
Sekoita raski edellisenä iltana, peitä kulho liinalla ja jätä se huoneenlämpöön yön yli.
Taikina:
1,5 dl haaleaa vettä
1,5 tl suolaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl spelttihiutaleita
1 dl spelttihiutaleita
1 rkl pikakahvia
0,75 dl siirappia
2 dl karkeita ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl rusinoita
Liuota hiiva ja suola haaleaan veteen. Lisää joukkoon edellisenä iltana tehty raski, siemenet, spelttihiutaleet, pikakahvi, siirappi ja jauhot. Vaivaa yleiskoneella noin 10 minuuttia. Sekoita joukkoon rusinat.
Kaada taikina öljyttyyn leipävuokaan ja anna kohota noin 5 tuntia.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Työnnä vuoka uuniin ja laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Paista noin 1,5 tuntia.
Jäähdytä, kiedo kelmuun ja anna leivän asettua päivän tai pari. Leikkaa leivästä ohuita viipaleita ja nauti sipauksella voita.
2 kommenttia
Nam! Ihanan näköistä leipää. Tätä pitääkin kokeilla (tosin ensin juuri tekeytymään). :)
VastaaPoistaÄkkiä sen juuren pyöräyttää, eikä ole vaikeaa. Siinähän se itsekseen tulee.
VastaaPoista