Perunasämpylät ovat hävikkiherkkujen aatelia, joihin tarvittaessa uppoaa useampikin aterialta jäänyt pottu. Näihin sämpylöihin käytin myös juustonvalmistuksesta jäänyttä heraa. Sen voi korvata vedellä.
8 kpl
5 pientä, keitettyä perunaa (200–250 g kuorituista perunoista tehtyä raastetta)
3 dl heraa tai vettä
5 pientä, keitettyä perunaa (200–250 g kuorituista perunoista tehtyä raastetta)
3 dl heraa tai vettä
25 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 muna
50 g pehmeää voita
n. 9 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon muna. Kuori keitetyt perunat ja raasta ne seokseen. Alusta joukkoon 5 dl jauhoja ja pehmeä voi. Vaivaa vähän kerrallaan joukkoon loput jauhot ja vaivaa taikinaa 8–10 minuuttia.
Kaada taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä kevyesti. Muotoile taikinasta suorakaide ja nosta se leivinpaperilla suojatulle pellille.
Paina taikinaan taikinalastalla vaot, jotka jakavat sen 8 osaan. Peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.
Paista 175 asteessa n. 20 minuuttia.
0 kommenttia