Ohramuhennos

Leonardo da Vinkki - 2/13/2019



Suomen vanhin viljelykasvilöytö on Turusta löydetty, noin 3500 vuotta vanha ohranjyvä. Silloin elettiin kivikautta. Mistään trendiherkusta ei siis todellakaan ole kysymys.

Maanviljelyn yleistyessä ohrasta tuli Suomen päävilja ja tämän asemansa se säilytti 1800-luvun alkuun saakka. 1900-luvun lopulla kauppojen hyllyt valtasivat ulkomailta Suomeen laivatut eksoottiset ruoka-aineet ja ohrasta tuli auttamattomasti vanhanaikaista. 

Äitini käytti ohraa yön yli haudutetussa uunipuurossa ja kaalilaatikossa, jotka molemmat ovat yhä suurta herkkuani. Ilokseni olen huomannut, että nykyisin ohran käyttö näyttäisi taas lisääntyneen. Ravintolat etsivät ”uusia” makuja perinneruuista ja kasvissyönnin yleistyminen kasvattaa myös eri viljojen suosiota. 

Reseptin ohramuhennos on ruokaisa talviruoka. Itse valmistan sen ensin sakeaksi keitoksi, joka on muhennosta vasta seuraavan päivän aterialla. Nesteen määrää säätelemällä voit päättää haluatko tehdä keittoa vai muhennosta. 

400 g jauhelihaa 
öljyä paistamiseen 
1 ps (200 g) porkkanakuutioita 
1 ps (200g) sipulikuutioita 
3 litraa vahvaa lihalientä 
3 dl ohranjyviä 
3 rkl tomaattipyreetä 
1 rkl timjamia 
maustepippureita 
suolaa 

Paista jauheliha. Lisää pannulle porkkanat ja sipulit ja kääntele seosta miedolla lämmöllä vielä muutama minuutti, eli kunnes sipuli pehmenee ja hieman kuullottuu. 

Sekoita joukkoon lihaliemi ja ohranjyvät. Mausta tomaattipyreellä, timjamilla, suolalla ja maustepippureilla. 

Anna hautua kannen alla puolitoista tuntia. Lisää loppuvaiheessa vettä vähän kerrallaan kunnes koostumus on mieleisesi. (Jos haluat lisätä nestettä yli 5 dl, käytä puolen litran jälkeen nesteenä lihalientä.) 

Tarkista maku ja tuo tarjolle.

samankaltaisia

0 kommenttia