Toisinaan leivän ulkonäöllä on mukava leikitellä. Täytetyt leivät tarjoavat tähän monia mahdollisuuksia.
5 dl rasvatonta maitoa tai heraa
50 g hiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 dl vehnäleseitä
10 dl vehnäjauhoja
Täyte:
kuullotettua sipulia tai purjoa
3 dl juustoraastetta
3 rkl unikonsiemeniä
Pinnalle:
sulatettua voita
unikonsiemeniä
Liuota
hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola ja vehnäleseet. Kaada
joukkoon 6 dl vehnäjauhoja ja vatkaa hetki, jotta taikinaan alkaa muodostua
hyvä sitko. Lisää joukkoon vähitellen loput jauhot ja vaivaa taikinaa kunnes se
on tasaista ja kimmoisaa. Käytä tarvittaessa desin verran enemmän jauhoja.
Peitä
liinalla ja kohota n. 30 minuuttia.
Kaada
taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se kimmoisaksi. Kauli taikinasta
noin. 25 x 50 cm levy. Levitä päälle kuullotetut sipulit ja peitä ne
juustoraasteella. Ripottele pinnalle unikonsiemenet. Kääri levy rullaksi ja nosta se leivinpaperin
päälle pellille. Tarkista, että saumakohta jäi rullan alle. Viillä rulla
pituussuunnassa auki kahteen osaan, mutta jätä toinen pää yhteen. Kierrä tangot
toistensa ympäri ja muotoile kierteestä pellillä ympyrä.
Peitä
liinalla ja kohota lämpimässä paikassa n. 30 minuuttia.
Voitele kranssi
munalla ja ripottele päälle unikonsiemeniä.
Paista 175
asteessa n. 40 minuuttia.
Illanistujaisissa Unikko-sipulikranssista murrettuja paloja voi dipata kylmään kermaviilikastikkeeseen. Se sopii hyvin myös teekupposen seuraan.
Valmiissa leivässä täyte ei näy raitoina. Se on kauttaaltaan tasalaatuista.
0 kommenttia