Ristinollapeli vanhoista farkuista

Leonardo da Vinkki - 2/27/2019






Muksuna tuli sadepäivinä pelattua monta erää ristinollaa mökin takkatulen ääressä. Tuimat taistot käytiin perinteiseen tapaan paperilla. Nämä hauskat hetket muistuivat mieleeni, kun Pinterestissä tuli vastaan farkuista ommeltuja versioita tästä klassikkopelistä. Pakkohan sellainen oli itsekin tehdä!

Tarvikkeet

vanhoja farkkuja, joissa kankaan päällipuoli on tumma ja nurja puoli vaalea
merkkauskynä
pieni pyöreä purkin kansi (esim. Piltti-purkista)
liimapuikko tai muu vastaava esine, jonka avulla saat piirrettyä pienen ympyrän
isot sakset
kaarevat kynsisakset
vanua
vaaleaa lankaa

Leikkaaminen

Leikkaa pelilautaa varten farkuista 10 x 10 cm -kokoisia neliötä 9 kappaletta ja sen jälkeen kolme 10 x 25 cm suorakaidetta. 

Leikkaa palat myös pelinappuloihin. Niihin tarvitset  9 x 9 cm -kokoisia neliötä 22 kappaletta. Leikkaa 2 näistä neliöistä 1,5 cm nauhoiksi. 

Piirrä kankaan oikealle puolelle 9 x 9 ruutuun hyvin mahtuva ympyrä ja sen sisään toinen ympyrä niin että viivojen väliin jää 1,5 cm. Leikkaa rengas kaarevilla kynsisaksilla irti kankaasta. Leikkaa vielä 4 rengasta lisää.




Ompelu

Ompele 5 ympyrää ja 5 ristiä kiinni 9 x 9 cm -kokoisiin neliöihin.


Ota applikoitu neliö ja perus 9x9-neliö. Aseta kankaiden nurjat puolet vastakkain ja ompele neliöiden reunat yhteen, mutta jätä pieni täyttöaukko. Täytä nappula vanulla ja ompele aukko kiinni. Tee samalla tavoin loput pelinappulat.



Ompele kolme 10 x 10 cm -kokoista neliötä suorakaiteeksi. Ompele samalla tavoin vielä kaksi suorakaidetta.

Ota äsken ompelemasi suorakaide ja aiemmin leikkaamasi 10 x 25 cm suorakaide. Aseta kankaiden nurjat puolet vastakkain ja nosta sivuun. Tee toinen samanlainen pari. Ompele nämä kaksi paria yhteen niin, että saumavarat (4 kpl) jäävät pelilaudan päällipuolelle. Lisää pelilautaan samalla tavoin vielä kolmas rivi.

Siisti pelilaudan reunat leikkaamalla suoriksi.

Tikkaa pelilauta yhdeksäksi ruuduksi.


Peli on valmis. Ristinolla odottaa pelaajia.

Tässä versiossa pelilauta on tyyliltään rouhea. Jos haluat siistimmän ulkonäön, käännä saumavarat piiloon kangaskerrosten väliin. Samaan tapaan voit huolitella myös pelilaudan reunat, jotka tässä jätetään leikkuupinnalle. Mökillä ei turhaan kursailla!




samankaltaisia

0 kommenttia