Tulin leiponeeksi piimäsämpylöitä, kun jääkaapissa olevan piimän päivämäärä alkoi lähestyä. Puolesta litrasta tuli 14 isoa sämpylää, jotka perhe täytti jauhelihapihveillä, salaatilla ja kasviksilla. Toimivat hyvin hampurilaispihveinä, vaikka se ei alkuperäinen ajatus ollutkaan.
14 kpl
50 g hiivaa
3 rkl sokeria
2 tl suolaa
5 dl rasvatonta piimää
100 g sulatettua voita
n. 12 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
1 muna
ripaus suolaa
pellavansiemeniä
Liuota hiiva, sokeri ja suola kädenlämpöiseen piimään. Lisää rasva. Alusta taikinaan vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhosta, noin 8 minuuttia.
Peitä liinalla ja kohota.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se uudelleen kimmoisaksi. Rullaa taikina tangoksi ja leikkaa se neljääntoista palaan. Pyörittele paloista ohuita pötköjä, kietaise ne solmuiksi ja nosta paperisiin piirasvuokiin pellille.
Kohota puolisen tuntia.
Voitele sämpylät munalla, jossa on ripaus suolaa, mikä tekee munasta vesimäisen luirua ja helposti siveltävää. Ripottele päälle pellavansiemeniä.
Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.
Jäähdytä liinan alla.
0 kommenttia