Naperosämpylät

Leonardo da Vinkki - 1/23/2020


Naperosämpylät ovat pehmeitä ja maultaan lempeitä. Mikään ei säikäytä uusiin makuihin totuttelevaa lasta, eikä kielelle tupsahda siemeniä tai muuta kummaa. Näistä pitävät pienetkin naperot. Siitä nimi.

Vanhemmat herkkusuut voivat päällystää sämpylät voimakkaalla juustolla tai mausteisella makkaralla. Tällä hetkellä oma suosikkini leivän lisukkeena on pesto, joka toimii erityisen hyvin tällaisten pehmeiden perussämpylöiden kaverina.

Perusmittani on taikina, johon tulee 5 dl nestettä. Tähän ohjeeseen käytän kuitenkin vain 4 dl vettä, jotta saan sämpylät mahtumaan yhdelle pellille. Lapsiperheessä on aika kortilla! Ei sitä jouda loputtomiin sämpylöitä paistamaan.

Samasta syystä ohjeessa on reilusti sokeria. Se jouduttaa hiivan toimintaa. Taikina kohoaa nopeammin. 

9 kpl

4 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
2 rkl öljyä
n. 8 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva, suola ja sokeri kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy. Sekoita. Alusta vähän kerrallaan joukkoon jauhot ja vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. 

Peitä liinalla ja kohota puolisen tuntia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se uudelleen kimmoisaksi. Rullaa taikina tangoksi ja leikkaa se 9 palaan. Pyörittele paloista pyöreitä sämpylöitä ja nosta ne leivinpaperilla suojatulle pellille. 

Kohota liinan alla. 

Paista 200 asteessa reilu vartti. 

Nosta ritilälle ja jäähdytä.


samankaltaisia

0 kommenttia